Какво да избягвате да хапвате преди лягане?

Не е препоръчително вечер да се насочвате към хладилника
21 окт 2014 11:40,
4
Какво да избягвате да хапвате преди лягане?
Източник: Reuters

Храненето точно преди лягане е рецепта за трупане на излишни килограми и непълноценен сън. Подобни практики обаче могат сериозно да увредят тъканите в гърлото и хранопровода. По-конкретно става дума за състояние, подобно на гастроезофагеален рефлукс, но в случая се нарича „тих рефлукс“ - когато храносмилателните сокове се върнат в гърдите или гърлото. 

Според специалистите най-големият рисков фактор е времето, в което хората вечерят. Важно е това да става поне три часа преди лягане. Лекото похапване също може да има своите разрушителни ефекти. Но ако все пак решите да навестите хладилника преди лягане, ето към какво не бива да посягате...

Алкохол

Той отпуска „клапите“, които свързват хранопровода и стомаха. Когато това се случи, тялото не е в състояние да задържи храната там, където трябва да бъде. Ако сте консумирали алкохол преди лягане, много вероятно е да имате рефлукс. 

Газирани напитки 

Всъщност, тези напитки са много по-киселинни, в сравнение с всичко, което може да се намери в природата. Тези киселини увреждат същите „клапи“, за които стана въпрос. Освен това, насищането с въгледвуокис повишава налягането в областта на стомаха.

Шоколад 

Определени вкусове са с високо съдържание на мазнини, което има същия ефект върху „клапите“. Освен това, шоколадът съдържа кофеин и малко известния стимулант теобромин, който още повече влошава състоянието. 

Сирене

Това е друга мазна храна. Ако все пак сте решили да хапвате от нея, е препоръчително да изберете видове като пармезан и швейцарско сирене. Те са по щадящи по отношение на „тих рефлукс“.

Повече полезна здравна информация може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Ромео преди 9 години
Божествените сокове на жената са най-добрата храна преди лягане
3
0
 
5
 
! Отговори
Е - Ник преди 9 години
До АнонименНе, бе... пиеш го алкохола до сутринта, оригваш се, да излезе въглеродният двуокис, при нужда повръщаш и после си лягаш...
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е алкохола ако не го пия преди лягане кога да е през деня ли?
1
0
 
4
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 9 години
Вярно е за рефлукса!