Могат ли броколите да помогнат при аутизъм?

Съединение в тях се оказва ефективно срещу състоянието
22 окт 2014 10:26,
0
Могат ли броколите да помогнат при аутизъм?
Източник: Reuters

Съединение, което се намира в кълновете на броколите, може да помогне в борбата с поведенческите проблеми при някои хора, страдащи от аутизъм, сочи ново проучване. 

Въпреки че то не е мащабно и не установява подобрения при по-големия процент участници, резултатите му са обещаващи, твърди водещият автор. 

Участие взимат 44 момчета и мъже, засегнати от аутизъм. Те са на възраст между 13 и 27 години. Част от тях получават сулфорафан – съединение, което се открива в броколите и други зеленчуци. Предишни проучвания доказват ползите за здравето, които съединението носи. Другата част от участниците получават плацебо. 

Съединението е избрано, тъй като то може да помогне за активирането на т. нар. отговор „топлинен шок“ – серия биологични процеси, които защитават клетките от стреса по време на висока температура. 

При някои хора с аутизъм се наблюдава подобрение по отношение на повтарящо се поведение при висока температура. Около 80% от участниците са изпитвали „ефекта на високата температура“, твърдят изследователите. 

В рамките на четири седмици след началото на проучването, което продължава общо 18 седмици, се наблюдават подобрения сред пациентите по отношение на комуникацията, хиперактивността и раздразнението. Наблюдават се подобни промени сред всички участници.

До края на проучването сред близо половината от тези, които са приели сулфорафан, се наблюдава по-добри социални взаимодействия, а четири седмици след края на проучването, подобренията започват да „избледняват“. 

Ръководителят на медицинските проучвания на организацията Autism Speaks – д-р Паул Уанг, обяснява, че настоящото е интересно и важно, но много малко, за да може категорично да установи дали съединението може да помогне при лечението на аутизъм. 

Данните от проучването са публикувани в CBS.

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари