Слънчевите очила не спират разпространението на конюнктивит

Но могат да помогнат на вече засегнатите очи
22 окт 2014 20:03,
0
Слънчевите очила не спират разпространението на конюнктивит
Източник: Reuters

Конюнктивитът представлява вирусна инфекция на очите, която обикновено води до зачервяване, подуване на клепачите, усещане за парене и сълзене. Резки промени, свързани с околната среда, допринасят за растежа на вирусите като по този начин помагат за бързото разпространение на инфекцията. 

Поради тази причината, хората, засегнати от състоянието, са съветвани да спазват добра лична хигиена и да носят тъмни очила, които да облекчат симптомите, дължащи се на инфекцията. 

Тъмните очила са по-скоро предпазна мярка за предотвратяване на вече инфектирани очи от други инфекции, те не предотвратят разпространението на конюнктивита, както мнозина вярват. 

Основната причина за използването на слънчеви очила от хората, страдащи от състоянието, е очите да се предпазят от светлината, тъй като те стават  по-чувствителни. Слънчевите очила ги  предпазват още и от праха и други частици, предотвратявайки по-нататъшно влошаване на конюнктивита. 

Как се разпространява инфекцията?

Конюнктивитът може да се причини от вирус, бактерия или алергична реакция. Когато той е следствие от инфекция от няколко вида вируси, може да бъде изключително заразен. Инфекцията лесно може да се предава по различни начини, някои от които са:

  • Чрез замърсяване, като триене на очите, след което докосване до предмети и повърхности, с които друг човек има контакт. Употребата на грима на заразен човек или контактните лещи също са сигурен начин да се заразите с вируса. 
  • Употребата на мръсни кърпи, спално бельо или калъфки за възглавници, които са използвани от някой инфектиран.
  • Използването на капки за очи или мехлеми на някой, който е засегнат от вируса.

Още полезна информация на здравна тематика може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари