Едва 2% от българите се ваксинират срещу грип

Tази година не се очакват нови грипни щамове
23 окт 2014 14:35, Анисия Иванова
21
Едва 2% от българите се ваксинират срещу грип
Архив: Булфото

Само 2 на сто от българите се ваксинират срещу грип, а в Холандия процентът на ваксинираното население достига 70-80, каза пред журналисти директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Заразените с грип през 2013 г. са били повече в сравнение с предходните три години, каза проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания". Случаите с настъпили усложнения и последвали хоспитализации също са били повече, като е имало и 10 смъртни случая.

По думите на проф. Кантарджиев тази година не се очакват нови грипни щамове, те ще са същите като миналата година.

Експерти от Центъра по заразни и паразитни болести заедно с Лекарския съюз започват кампания за нуждата от ваксиниране на медицинските специалисти у нас. Ще помислим върху вариант за разговори с работодатели и с Министерството на здравеопазването да осигуряват безплатни противогрипни ваксини за медицинските лица, каза старши експертът на Българския лекарски съюз д-р Димитър Петров, цитиран от БТА.

У нас няма данни колко медицински специалисти си поставят противогрипни ваксини. В САЩ над 70 на сто от лекарите и медицинските служители се ваксинират. У нас задължително ваксинират целите си екипи ВМА, Инфекциозна болница и още няколко болници в страната.

Целта на кампанията е за профилактика на грипа сред медиците и за да се повишат знанията, че грипът е най-сериозен сред острите респираторни заболявания с опасността от тежки усложнения, каза директорът на центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той цитира данни от проучване в САЩ, според което се предполага, че 1/4 от медицинските служители ще имат контакт със заразени от грип по време на сезона на болестта.

Противогрипната ваксина не е задължителна, но специалистите съветват хората да се ваксинират.

От 27 до 29 октомври в болници в София, Пловдив и Варна се организират информационни дни за ваксинации за медицински специалисти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Противогрипната ваксина не е задължителна, но специалистите съветват хората да се ваксиниратЗа да може после да си вземат комисионните ,валчерите за почивки ,пазаруване в Технополис и разни др.такива сладки нещица,а хората .....кучета ги яли
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно защо не се публикува статистика за случаите на заболелите от лупус деца след противогрипно ваксиниране? И защо се мълчи по темата.То е ясно, че "пациентите" постепенно преминаха в историята, остана само важната за Биг Фарма категория "клиенти". Като в Супера - кеш енд кери!
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Противогрипните ваксини се изработват за определени щамове. Т.е. ваксинираш се против един, а те тресне друг. Затова най-доброто в случая е повишаването на имунитета
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ебола :)
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблема в бг е, че храната е най-лошата и най-скъпата, както и лекарствата, респективно ваксините, както и дрехите, както и отоплението, както и всичко, стреса е невероятно голям, въздуха адски мръсен през зимата, но едва ли грипа е повече откъдето и да било. Ние си дрънкаме глупости за обличане, като човек не му стигат годишния доход да се облече прилично без да яде и да плати сметки.
12
0
 
9
 
! Отговори
До 9 Облечен преди 9 години
Това обличането няма почти нищо общо с разболяването от грип. И аз не съм боледувал от грип от доста години, примерно от около 20 години, но ... ходя по-леко облечен в сравнение с околните, без да съм гол посред зима разбира се. Най-важното при мен е да избягвам контакт клице в лице с болни от грип. Това означава, ако пътуваш с градски транспорт да заставаш така, че никой да не ти кашля в лицето и т.н.
11
0
 
8
 
! Отговори
Светльо преди 9 години
До10 Това е още по голяма глупост, и който се оставя да бъде заблуждаван от лекарите с предписване на антибиотици за дребни проблеми трябва да се сърди на себе си че ги приема. Аз лично за да приемам антибиотик трябва да имам наистина сериозен проблем...а не просто профилактично...всеки сам си решава, но за това решение е нужна малко интелигентност, каквато липсва на голяма част от сънародниците ни...за жалост!
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 10:Антибиотикът не унищожава клетки ( нито "добри", нито "лоши" )!
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По принцип ваксините са и вредни и затова, ако не е задължително да се ваксинираш, не го прави!В случая с противогрипните ваксини нещата изглеждат горе-долу така: при ваксиниране на всички се разболяват примерно 1/5 от хората, а ако никой не се ваксинира се разболяват около 20%.
8
3
 
18
 
! Отговори
до Светльо преди 9 години
Да прав си, но замисли се и върху следното: При каквото и да е дребно оплакване, настинка, грипче или кашлица - веднага се предписват АНТИБИОТИЦИ. Все едно да трепеш муха с атомна бомба! Антибиотика не дискриминира между "добри" и "лоши" клетки, унищожава наред!
7
2
 
13
 
! Отговори
Светльо преди 9 години
ваксинацията срещу грип се прави препоръчително за рискови групи - предимно възрастни хора и такива със по-сериозни заболявания. Всеки млад и здрав човек има имунитет който се бори с вирусите на група и няма нужда да бъде потискан изкуствено с подобни ваксини. Всеки средно образован човек би трябвало да знае това....друг въпрос е че доста хора, вкл'чително и докторите печелят от тези ваксини и затова ги предлагат...
6
5
 
4
 
! Отговори
по света , не у нас преди 9 години
Тук са препоръчителни за над 60- годишните и безплатни .
5
2
 
26
 
! Отговори
Фармацев..МАФИЯ преди 9 години
Само прочетете това - "" Tази година не се очакват нови грипни щамове"" и всеки нормално интелигентен човек,може още от този пасаж да разбере,,Че все едно Щамовете се пускат ейтака,а то е на 100% от Разни Американски лаборатории,,Значи почнахме вече, да прогнозираме и тази година,онази какъв щам се очаквал,,това да не ви е Дневната температура и Прогноза за времето,,НЕ си слагайте Никакви Ваксини,пълни са с Живак и ред други Отрови,канцер.материяли може да ви докарат Проблеми,всичко е умишлено.
4
8
 
7
 
! Отговори
Мед спец.... преди 9 години
Оказва се 70-80% от медицинските специалисти (които работят с болни), а не от населението. Айде стига с тия платени от фармацевтичните фирми статии! Нямам нищо против ваксинациите, считам, че при децата трябва да са задължителни - не става дума за грип, разбира се.... Ваксината за грип е пожелателна и се препоръчва за определени категории хора (пациенти или..... ). Не преиначавайте думите на колегата :)
3
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ПАРИ ДА МИ ДАВАТ, НЯМАДА СЕ ВАКСИНИРАМ!!!
2
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
никой не си бие ваксина за грип, защото е безсмислено! Тези ваксини са правени на същите места, където се правят и вирусите...
1
1
 
25
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
Вие луди ли сте да се ваксинирам След като преди време гледах,как момиче от противогрипна ваксина е хванала цял букет болести,то предпочитам да преболедувам 2-3 пъти грип,отколкото да вися целогодишно по болници Ай сиктир от ваксини и подобни простотии и то срещу грип най-вече