Кои обувки вредят на краката?

И до какви състояния могат да доведат
23 окт 2014 11:21,
0
Кои обувки вредят на краката?
Източник: Reuters

Има някои обувки, с които краката ви може да изглеждат много добре, но със сигурност не се чувстват така. Какви са препоръките на специалистите относно обувките и кои модели следва да избягвате?

Обувки със заострен връх

Те могат да причинят някои от нараняванията, типични за високите токове, но последствията могат да бъдат дори по-лоши, тъй като тези обувки са едновременно високи и остри. 

Освен че може да доведе до изкривяване на пръстите на краката, носенето на тези обувки може да причини неврома – възпаление между пръстите на краката. Състоянието се наблюдава най-често между третия и четвъртия, но може да засегне всеки друг пръст.

Прещипаният и възпален нерв води до болка и парене и може да се наложи да се третира с инжекции, физиотерапия или дори хирургическа намеса.

Решението е да носите обувки тип бомбе. Наистина няма какво да промените в обувки, които стискат крака в неестествена форма. Подобни обувки носете само на специални събития, но не всеки ден в офиса.

Обувки тип балеринки

Тези обувки не са високи и не притискат крака, както тези с острия връх. При балеринките краката са стъпили здраво на земята и има много място за всички пръсти. Точно там обаче е проблемът.

На тези обувки обикновено им липсва подкрепа – възглавничка, която да прикрепя крака. Те не му позволяват да функционира нормално. Може да се каже, че балеринките са подобрен вариант на джапанките.

Те защитават крака в по-голяма степен, но носят същия риск от тендинит, плантарна фасциит и всички други състояния, които се получават при липса на подкрепа на крака. Тези обувки не бива да се носят всеки ден.

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари