Как да лекуваме пресипналия глас?

Един от най-честите симптоми за проблем с гърлото
24 окт 2014 13:11, Румяна Тасева
4
Как да лекуваме пресипналия глас?
Източник: Reuters

Пресипналият глас е сред най-честите симптоми на заболяванията на гърлото. Възпалението на гласните връзки или ларинкса – ларингит, е следствие от вирусна/бактериална инфекция или претоварване на гласните струни (викане, продължително говорене, силен плач, пеене). Симптомите могат да включват също болка при преглъщане, дразнене или усещане за сухота в гърлото, кашлица. Може да се стигне до пълна загуба на гласа за известен период от време.

Обичайните виновници за ларингита са риновируси, които се разпространяват по въздушно-капков път, при допир до кожата и чрез вдишания въздух. Върху възпалената лигавица на ларинкса, в хода на инфекцията може допълнително да попаднат и други бактерии и състоянието да се усложни. При малките деца ларингитът може да е съпроводен с висока температура, суха кашлица, умора, изтощение, треска, главоболие. Ако освен пресипналия глас, има и подути лимфни възли и сливици, болката в областта на гърлото е остра (огнена), е възможно да става дума за ангина (тонзилит).

Претоварването на гласните връзки (например при силен, продължителен плач на малкото дете), може да доведе до трайна пресипналост. Други причини за хроничния ларингит (загуба на гласа за повече от две седмици) при възрастните могат да са: продължителна употреба на алкохол, тютюнопушене, излагане на вредни химични вещества.

Ако заболяването не се лекува своевременно, може да се стигне до сериозни усложнения. В случай, че в рамките на седмица пресипналостта не изчезне, а се засилва, както и при продължаваща промяна в тембъра на гласа (загрубява, става по-писклив) е нужна консултация с отоларинголог.

Продължението на статията може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
3
 
! Отговори
Чиърз преди 9 години
С бутилка Гроздова