ВАС отмени разпоредба на МЗ, която забавяше достъпа до нови лекарства

Решението подлежи на обжалване
24 окт 2014 19:27,
0
ВАС отмени разпоредба на МЗ, която забавяше достъпа до нови лекарства
Архив: Булфото

Върховният административен съд (ВАС) обяви за нищожна разпоредбата на Министерство на здравеопазването, която отлагаше достъпа на пациенти с тежки хронични заболявания до животоспасяваща терапия, прилагана в лечебните заведения, до следващата календарна година, съобщават от Националната пациентска организация.

Още по темата
Това става, след като Федерация Български пациентски форум и Националната пациентска организация обжалваха разпоредбата на Министерство на здравеопазването и заведоха дело.

Решението подлежи на обжалване и не влиза в сила веднага, но пациентските организации изказват надеждата си, че тази несправедливост скоро ще бъде напълно премахната.

В края на 2013 г. Министерство на здравеопазването прие разпоредба, която на практика забавя достъпа на пациентите с тежки хронични заболявания до животоспасяваща терапия, прилагана в лечебните заведения, независимо от факта, че вече са включени в Позитивния лекарствен списък и са оценени като ефикасни и нужни за хората.

Пациентите трябваше да чакат до следващата календарна година, за да започне НЗОК да плаща новите терапии, съответно пациентите да ги получават от болниците.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари