За болестта на Паркинсон – най-важното

Как се развива заболяването?
Обновена: 28 окт 2014 10:03 | 28 окт 2014 10:03,
0
За болестта на Паркинсон – най-важното
Източник: Reuters

Болестта на Паркинсон засяга контрола на мускулите. Тя покосява около половин милион души годишно. 

Мозъкът е контролният център в организма. Той контролира движенията, усещанията, чувствата, индивидуалността. Лявото полукълбо на мозъка контролира дясната страна на тялото, а дясното полукълбо - лявата страна на тялото. 

Мозъчните клетки се наричат неврони. Ако някой неврон умре, на негово място няма да се появи нов. По-голямата част от останалите клетки в организма биват заменени от нови, когато спрат да функционират, но не и мозъчните клетки. 

Химикалите, наречени невротрансмитери, помагат на невроните да комуникират помежду си. Когато невротрансмитерите са балансирани, мозъкът функционира безпроблемно. 

Допамин и ацетилхолин са невротрансмитери в мозъка. Те контролират движението. Допаминът се произвеждат от малка област в мозъка - „субстанция нигра“, позната още като „черното вещество“. 

Не са ясни причините за болестта на Паркинсон. Знае се обаче, че при засегнатите невроните в субстанция нигра бавно започват да умират. Това води до по-нисък синтез на допамин, което автоматично нарушава баланса на невротрансмитерите в мозъка. Така се появяват симптомите на Паркинсон.

За симптомите на заболяването, заедно с видео по темата, може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари