Деменцията засяга все повече млади хора

Милиони хора по света страдат от тази болест
30 окт 2014 20:31,
5
Деменцията засяга все повече млади хора
Снимка: Reuters

Макар деменцията винаги да се е приемала като заболяване на възрастните, все повече млади хора провяват първите симптоми на болестта.

Медицински терминът се използва за да опише влошаване на мозъчната активност – например загуба на памет. Обикновено заболяването се развива постепенно, въпреки че понякога може да се прояви и изведнъж.
 
В момента милиони души по света страдат от някаква форма на деменцията, а около 15% от хората над 65-годишна възраст са с това заболяване. Причината за заболяването е, че вливането на кръв в мозъка се блокира от малки съсиреци и това нарушава неговата функция.
 
Само в Обединеното кралство с тази диагноза живеят над 850 хил. души, като през последните години заплашително нараства броят на пациентите в диапазона между 30 и 50 години.
 
Въпреки, че медицината все още не разполага с категорични доказателста за превантивни мерки, гарантиращи 100-процентово предотвратяване появата на деменция, специалистите са единодушни, че здравословна диета, физически и умствени упражнения, както и активния социален живот могат да намалят риска от развиване на когнитивно нарушение.
 
Експертите съветват да се набляга на богата на диетични фибри храна, сезонни плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб, ненаситени мазнини, богати на калции и магнезий храни и да се избягват тези с високо съдържание на холестерол, наситени мазнини, захар, пържени и мазни храни, както и прекалената употреба на сол.
 
Статията е публикувана във в. Dayli Mail.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.