Походката влияе на настроението

Как да я промените, за да се чувствате по-добре?
30 окт 2014 14:18,
0
Походката влияе на настроението
Източник: Reuters

Настроението може да се отрази на походката – когато сте тъжни, раменете са отпуснати, а ако сте щастливи – те са изправени и се движат енергично. Учените обаче доказват, че походната може пряко да се отрази на настроението. 

Хората, които биват подтикнати да вървят „тъжно“ - с по-малко движения на ръцете и рамене, отпуснати напред, са в по-лошо настроение, в сравнение с тези, които са подканени да вървят „щастливо“, сочат резултатите на ново проучване. В предишно такова се доказва, че депресираните хора се движат различно от щастливите.

Екипът изследователи показва на участниците списък с позитивни и негативни думи, като „красив“, „уплашен“ и „загрижен“, след което ги молят да вървят по пътека за бягане, докато наблюдават позата на тялото и походката им. 

Екран показва на участниците очертание, което се движи наляво или надясно, в зависимост от това дали походката е тъжна или щастлива. Изследователите казват на някои от участниците да изместят очертанието наляво, а на други – надясно.

Експертите обясняват, че участниците много лесно се научават да ходят по нужния начин, за да изпълнят поставеното изискване. 

След това те трябва да напишат всички думи, които си спомнят от списъка. Оказва се, че тези, които си спомнят повече негативни думи, са вървели в приведени рамене. Освен това, тази походка води до влошаване на настроението. 

Данните от проучването са публикувани в Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry.

Повече полезна и интересна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари