Над 750 000 българки страдат от остеопороза

Това споделя д-р Милена Божилова пред Puls.bg
31 окт 2014 14:06, Румяна Тасева
0
Над 750 000 българки страдат от остеопороза
Снимка: Reuters

Д-р Милена Божилова е лабораторен лекар и отговорник по качеството в МДЛ ЦибаЛаб, София. Работила е като участъков терапевт и клиничен ординатор по вътрешни болести в Университетска болница "Александровска". От 2001 г. до момента работи като лабораторен лекар. Има специалности по вътрешни болести и клинична лаборатория. От 2011 г. е магистър по Обществено здраве и здравен мениджмънт от ФОЗ, МУ, София. Специализирала е по проблемите на изследване на хормони и туморни маркери в Пензберг и Берлин, Германия. Има 8 публикации и съобщения в български и международни научни списания, 19 участия в национални и международни научни симпозиуми и конгреси.

 
- Какво представлява остеопорозата?
 
Остеопорозата се определя като "заболяване, характеризиращо се с намалена костна маса и влошаване на микроархитектониката на костната тъкан, водещо до увеличаване чупливостта на костите и риск от фрактури". Диагностичен критерий на СЗО за остеопороза е намаление на костната минерална плътност (BMD), равно или по-малко от - 2,5 SD спрямо средната BMD на млада жена (на възраст 20 - 29 г.), т.е. T-score ≤ - 2,5 SD. Намалението на BMD, T-score между - 1,0 и - 2,5 се определя като остеопения. Остеопорозата е „тиха“ болест, а клиничната ú значимост и икономическото ú влияние се определят от повишената честота на фрактури: на бедрената шийка, прешленните тела и предмишницата. Счита се, че в България от остеопороза страдат 750 000 жени. Над 90 000 от тях вече имат по едно и/или повече счупвания на гръбначните прешлени. Годишно над 8 000 възрастни жени претърпяват счупване на бедрената шийка, 4 000 от тях загиват непосредствено след счупването.
 
- Кои са основните параклинични показатели за откриване на остеопороза в ранен стадий?
 
В 95% от случаите остеопороза е първична (постменопаузална, старческа, идиопатична при млади хора). В 85% от случаите пациентите са жени. След настъпване на менопаузата 1/3 от жените развиват клинично значима остеопороза, а след 70 години честотата на заболяването при двата пола се изравнява. Вторичната остеопороза е по-рядка (<5%) и се дължи на друго основно заболяване (ендокринно, малабсорбционен синдром, и т.н.), обездвижване, медикаментозно индуцирана (кортикостероиди, хепарин) и др. Поставянето на диагнозата остеопороза обикновено става чрез определяне на костната плътност (дензитометрия). Лабораторните изследвания влизат в съображение при определяне на типа остеопороза, тъй като определянето на остеопорозата като първична, става след изключване на всички причини за вторична остеопороза:
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари