Какви опасности крият синтетичните канабиноиди?

Тяхното действие наподобява това на канабиса
18 ное 2014 22:30, Румяна Тасева
6
Какви опасности крият синтетичните канабиноиди?
Снимка: Reuters

През изминалите месеци на Националната информационна линия за наркотиците и алкохола постъпиха няколко обаждания от родители на деца, попаднали в спешните отделения след употреба на неизвестно вещество. Описаните симптоми ни наведоха на мисълта, че вероятно става въпрос за наркотик от групата на синтетичните канабиноиди. Тези ситуации провокираха у нас въпроса: „До колко обществото (и в частност родителите) са запознати с тези наркотици и рисковете, които носи тяхната употреба?“. В редовете по-долу ще намерите малко информация по темата.

 
1. Какво представляват?
 
Синтетичните канабиноиди са химични вещества, чието действие наподобява действието на активната съставка на канабиса тетрахидроканабинол (THC) и се продават във вид на растителни смеси за пушене.
 
Повечето от синтетичните канабиноидни са произведени в Китай и след това са превозени в Европа – в насипно състояние, чрез легитимни транспорт и разпределителни мрежи.
 
Насипните синтетични химикали се смесват с или разпръскват върху билки, обикновено в промишлен мащаб. Често се използва оборудване (като бетонобъркачки) и течни разтворители като ацетон или метанол за разтваряне на прахообразните химикали.
 
Има много различни видове синтетични канабиноиди и част от тях вече са в Списък І от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, чието производство, притежание и продажба са незаконни (например JWH-018; CP 47,497; AM-2201).
 
2. Какво се случва при употребата им?
 
Действието на тези канабиноиди обикновено е много по-силно, отколкото на типичния канабис и тъй като тези вещества са нови и недостатъчно изследвани (а някои изобщо не са изследвани), могат да имат и напълно неизвестни ефекти. Самото пушене на билките и тревите, в които са поставени синтетичните канабиноиди, могат да имат негативни ефекти върху някои органи и системи от човешкото тяло.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само дето неми е ясно как по интернет ги хващтан чрез името на ел. Поща,айпито на доставчика или чрез името на получателя което е муле,никога изпращтача не си пише името а,се използва муле.Как става тая работа та уш ги хваштат според мен хващтат мулета, или пък греша?
5
9
 
32
 
! Отговори
kgk1674 преди 9 години
Файда няма другари лятотот се навъдиха тия магии ,"бонзай им казват някой други "билка" ги нарича , кусах ги , долна работа , пребива те , хич не ти е добре , то само за тийнеджъри, аванса още не им хлопа , носят на всички *** , само Оригиналноо :)
4
8
 
34
 
! Отговори
Иван Пешев преди 9 години
Така е защото онези гении в народното събрание не могат да дефинират хубаво закона ами всеки път просто добавят нови вещества в разни списъци.
3
9
 
39
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Абе аз да си пуша натурална билка така както Господ Бог я е създал пък шапшалите да пушат отрови забъркани в лаборатории!
2
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Навих се- благодаря за рекламата, ще опитам в най-скоро време!
1
9
 
36
 
! Отговори
Трейнспотинг преди 9 години
Къде? КЪДЕ? КЪДЕ СА СЕГА ТЕЗИ?