Все повече българчета с астма

Причината е най-вече в храненето
19 ное 2014 07:51,
22
Все повече българчета с астма
Снимка: архив, Булфото

Увеличават се болните от астма, особено при малките деца, което се дължи най-вече на храненето, коментира за БТА управителят на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян д-р Цветомила Дудевска.

Според лекаря в днешно време много майки не кърмят децата си или го правят за кратко време и децата не могат да придобият необходимия имунитет. Навлязлата химизация в отглеждането на децата също може да бъде причина за астма. Друг фактор по думите на специалиста е околната среда, въздухът, който децата дишат.

Д-р Дудевска добави, че вече и при 70-годишните хора често се срещат случаи на алергични заболявания.

Положителното според лекаря е, че както за астмата, така и за хроничната обструктивна белодробна болест /ХОББ/, в света има един глобален стандарт на поведение и лечение, който е възприет и в България. Ако в миналото за много кратки срокове тези болести са водили до тежък начин на живот или до смърт, то сега са овладени заболявания и има цял арсенал от лекарства, които могат да осигурят нормален начин на живот.

"Диагностиката на двете заболявания и изписването на медикаменти у нас са абсолютно синхронизирани с това, което се прави в света. Всички медикаменти са налични и в България. В повечето случаи са напълно безплатни за пациентите", каза още управителят на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян.

Днес отново в лечебното заведение ще се състоят безплатни консултации по случай световния ден на ХОББ. Те ще включват безплатно изследване на дишането, а ако е необходимо и допълнителни изследвания.

Д-р Цветомила Дудевска обясни, че е важно заболяването да се диагностицира навреме, тъй като тежките му стадии причиняват и сърдечно-съдови проблеми. Д-р Дудевска коментира, че през 2020 г. ХОББ ще бъде четвъртата причина за смърт в света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поинтересувайте се от "сребърна вода" - естествена и/или по химичен път добита.
14
0
 
3
 
! Отговори
пффффф преди 9 години
докато не започнете да мислите малко , децата ви ще боледуват...но на вас ви е по-удобно да го тъпчете с изкуствено мляко,на 6 месеца да хо захраните със солети и зрънчота и тем подобни,после ми ревете...айде оправяйте се и не ни занимавайте с простотиите на простаците!
13
0
 
2
 
! Отговори
ka4oka преди 9 години
За децата, които са болни наистина е лошо, но по-лошото е че броят на "заболелите" от астма не отговаря на действителността! В област Сливен за последните 3-4 години се наблюдава бум на "заболелите" от астма, но истината е че за дете с тази диагноза братята роми получават двойни детски надбавки и не само това
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поддържайте болестта тя носи невероятни приходи на фармацевтиката и медицинските услуги.Самият аз страдам от хроничен ринит и два пъти по 2 месеца годишно ми се разказва играта, както и олеква джоба.Струва ми се че има начин за лечение -евтин и бърз но не се казва.А колкото за лечението при лекарите или хомеопатията то е въпрос на избор - може би и двете се допълват взаимно.
11
4
 
1
 
! Отговори
не точно преди 9 години
и започнахме с класическа хомеопатия ,нещата манло по манлко влизаха в релси и сега не че не боледува,но поне не прави усложнения и не го тъпча с кортикостероиди и противоалергични препарати ,които временно облегчаваха сиптомите ,но той продължаваше да боледува тежко въпреки тях ....Така че за мен най-големия бич за алегриите и оттам астмата са антибиотиците от най-ранна детска възраст-те разбиват имунитета на бебетата и оттам започват проблемите!
10
2
 
1
 
! Отговори
не точно преди 9 години
От личен опит! Първо не само храните и въздуха са виновни.Нашия случай е следния: кърмила съм малкия 6 месеца,но още от родилния дом е "закърмен "и с антибиотици,оттам тръгна порочния кръг с тях -отслабена имунна система-НЕПРЕКЪСНАТИ БОЛЕДУВАНИЯ-антибиотици, кортикостероиди,алергия,противоалергични препарати и всичко се повтаря всеки месец-пристъпи,ужасни кашлици-кошмар.Започнаха да му свирят гърдичките -пред астма бяхме и тогава реших че не мога да тровя повече детето си и започнахме
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стряскащото в случая е, че има ***, които си пращат децата по разни хомеопати (шарлатани) и съсипват здравето им. Медикаменти има всякакви от модерни по-модерни. Често срещано заболяване при малките деца, но с правилен подход (ходене на лекар, не на врачки) резултат се вижда до няколко години и всичко отшумява.
8
1
 
14
 
! Отговори
родител преди 9 години
Според мен най-големият бич за децата(и за възрастните) е мръсният въздух.Улиците в нашия квартал са потънали в кал-не се мият,като духне вятър попадаш в буря от прах.Толкова данъци се плащат.За почистване се говори само като дойде зимата.А когато тя е мека и няма много сняг-парите изчезват и не се използват за миене на улиците.Общините не инвестират в направа на паркинги,така че да не се носи толкова много кал.Но виновни както винаги няма-има все повече страдащи деца.
7
0
 
7
 
! Отговори
До duda преди 9 години
Да, правилно. Да напишат откъде е това изследване, ако е от корупционната система на ТЕЛК вече е повече от ясно. Епилепсии (скоро имаше случай за тровене на дете нарочно за предизвикване на такава) астми, това са най - честите болести, които изписват ненаялите се лекари оттам. Но ще им дойде все някога на тях или на децата им тези мизерии, които правят във вид на *** слободия. Трябва наново да се прегледат абсолютно всички телк-ирани, знам тежко ще е за честните болни хора, но стига вече!
6
0
 
19
 
! Отговори
duda преди 9 години
Особено роми за помощи и пенсии масово се изкарват болни и на-вече алергични ,за да цицат от държавата. ДОКОГА!!!
5
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не може дс очaквaте друго, след кaто нa децaтa до 2 години се слaгaт нaд 20 рaзлични вaксини, които дори и дa имaт ползa срещу съответните зaболявaния сa много дaлеч от безопaсни зa имуннaтa системa, тъй кaто сa изследвaни сaмо зa ползите си , но не и зa вредите, които нaнaсят. Истинa е, че зa последните 20 год сa се удвоили броят нa вaксините под нaтискa нa корпорaтивни интереси и вече включвaт зaболявaния кaто грип, или пък отдaвнa изчезнaли в световен мaщaб зaболявaния. Но всеки си решaвa сaм
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Balgarkata, trqbva da se nauchi da si karmi deteto! A alkohola napalno da go zabravi!
3
0
 
7
 
! Отговори
assad преди 9 години
Pushete poveche cigari, te shte vi zilekuvat
2
1
 
5
 
! Отговори
лора преди 9 години
Прав си "МРАВКА" над 10000метра най много отрови пускат.
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Безсмислена статия - не казва нищо конкретно.