Какво причинява лошия дъх?

Разказва д-р Богомил Стоев пред Puls.bg
20 ное 2014 10:50, Румяна Тасева
8
Какво причинява лошия дъх?
Снимка: Reuters

Най-честата причина за появата на лошия дъх, според проучванията, е увеличеният метаболизъм на сяра-продуциращите бактерии, които нормално пребивават в гърлото и върху повърхността на езика.

Проблемът се характеризира с повишено разграждане на протеини от тях, което е причина за образуването на летливи серни съединения, които имат силно неприятна миризма. Друга често срещана причина за появата на лошия дъх е и лошата орална хигиена – прекомерно натрупване на непочистени хранителни частици, възпаление на венците, както и нередовно почистване на езика.
 
Неоспорим факт е, че сутрин възможността за неприятен дъх е много висока поради факта, че количеството слюнка през нощта е по-ниско, което е довело и до фиксирането на зъбната плака. Най-често това отзвучава, когато количеството слюнка се увеличи по време на закуска.
 
Лошият дъх се наблюдава и при хора със заболявания на слюнчените жлези, които са довели до намаляване на количеството слюнка, което те отделят.
 
Други често срещани причини за сухота в устата характеризиращи се с неприятен дъх, включват: дехидратация, като страничен ефект от някои лекарства (например, трициклични антидепресанти), като симптом на някои заболявания (такива като синдром на Сьогрен), и след лъчетерапия на главата и шията.
 
Също така е установено, че някои съставки, съдържащи се в храните, които често консумираме могат да достигнат белите дробове и да доведат до лош дъх.
 
Такива са например чесънът, лукът и др., употребата на всякакви алкохолни напитки също довежда до драстична промяна в дъха. За щастие неприятната миризма идваща от устата вследствие на изброените храни и напитки е само временно явление и не е необходимо някакво лечение.
 
Драстични промени в дъха настъпват и вследствие на употребата на цигари. За съжаление, единственият начин за неговата положителна промяна е спирането им. Много изследвания сочат и драстично увеличаване на риска от възпаления на венците, което може да е причина за появата на лош дъх, вследствие на употребата на цигари.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1. Миене на зъби с четка2. Почистване с конец3. Почистване на езика (не е задължително да е всеки ден)4. Изплакване на устата с вода за устаКонсумирайте по-малко червено месо (два пъти седмично). Компенсирайте с риба.
2
0
 
6
 
! Отговори
Ä преди 9 години
Шайзе-бонбон
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не говорете и дишайте през носа!