Забраниха психотропен препарат за бременни

Това съобщават от Европейската агенция по лекарствата
21 ное 2014 22:30,
1
Забраниха психотропен препарат за бременни
Снимка: Reuters

Kомитетът за оценка на риска при проследяване на лекарствената безопасност (PRAC) препоръча ограничения в употребата на валпроат при жени и момичета.

Това съобщават от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Причината е, че веществото носи риск от родови аномалии и проблеми в развитието на деца, изложени на медикамента вътреутробно при прием от майката по време на бременност.

Препоръката на Комитета е следната: "Лекарствени продукти, съдържащи валпроат да се използват в лечението на епилепсия или биполярни разстройства при момичета и бременни жени или жени, които са в детеродна възраст, само ако други възможности за лечение са без ефект или не могат да се понасят от пацеинтката".

При жени, за които валпроат се явява единствена възможност за лечение след неуспех на други лекарства, трябва да се използва надежден противозачатъчен метод и лечението да бъде наблюдавано от лекар с опит в лечението на съответното заболяване.

Пациентките, които вече се лекуват с валпроат, не трябва да спират приема на тяхното лекарство, преди да са се консултирали с лекаря, който им го е предписал.

Лекарствени продукти, съдържащи валпроат, които са предназначени за профилактика на мигрена, не бива да се прилагат при бременни жени.

PRAC препоръча също лекарите, които предписват валпроат,  да предоставят на жените пълна информация, за да е сигурно, че те разбират риска и са подкрепени при вземането на тяхното решение.

Препоръката на Комитета идва като последствие на направения преглед на наличните данни за ефектите при излагане на валпроат по времe на бременност.

Докато е провеждан този преглед, експертите са потърсили мнението на представители на пациентите и семействата, които са били засегнати от страничните ефекти на веществото.

Още полезна информация ще намерите на Puls.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
1
 
! Отговори
марин преди 9 години
Д-р Бойко ще забремени всички!