Антибактериалните сапуни водят до чернодробен рак

Причината е съдържанието на триклозан
24 ное 2014 17:09,
2
Антибактериалните сапуни водят до чернодробен рак
Снимка: Reuters

Чистите ръце са един от основните начини за поддържане на добра лична хигиена и здраве. Оказва се обаче, че някои от грижите за тоалета ни могат да бъдат повече вредни, отколкото полезни.

Така например учените установили, че миенето с антибактериални сапуни може да е фактор за появата на чернодробен рак. Причината е съдържанието на триклозан в тези препарати.
 
Става дума за бактерицидно вещество, което се използва при производството на сапун, лосиони, дезодоранти, гелове за душ, кремове, пасти за зъби, кухненски прибори, пластмаса и в козметиката.
 
Екип от Калифорнийския университет открили, че съдържанието на триклозан в сапуните не само не ни помага да се справим с вредните бактерии, но и подмомага тяхната резистентност към почистващите препарати. По-страшното е, че триклозанът дори може да бъде виновник за появата на онкологично заболяване.
 
Учените провели експеритемент с мишки, подложени на въздействие от триклозан в продължение на половин година. Това е еквивалент на 18 години от човешкия живот.
 
Групата гризачи, обработвани с триклозан, се оказали податливи на чернодробни проблеми за разлика от контролната група, която била изолирана от въздействието на ингредиента.
 
Триклозанът оказва негативно въздействие върху способността на организма да се освобождава от токсини. За да компенсира тази слабост, черният дроб започва усилено да дели клетките си и по този начин се формира фиброзна тъкан.
 
Развиващата се фиброза при продължаващо въздействие на триклозана създава условията за злокачествени изменения и образуване на тумори.
 
Хората, които са направили тези наблюдения са убедени, че в сапуните не трябва да се влага триклозан. Мотивът: рискът от чернодробни заболявания, включително ракови, превишава ползата от антибактериалната съставка.
 
Триклозанът може да е полезен само в пастата за зъби, където е в ниска концентрация – не повече от 0,3%, и помага в профилактиката на едно доста разпространено заболяване на устната кухина каквото е гингивитът, посочват специалистите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
0
 
! Отговори
7909 преди 9 години
не само аз съм неграмотен!