Прекомерните похвали вредят на децата

Най-вече на тези, които имат ниско самочувствие
24 ное 2014 12:18,
5
Прекомерните похвали вредят на децата
Източник: Reuters, архив

Децата, които имат ниско самочувствие, може да бъдат затормозени в по-голяма степен, ако са обсипвани с прекалено много похвали, сочат данни от ново проучване. 

Много родители често са склонни да дават нереалистична обратна връзка на своите деца относно постиженията им като понякога дори отиват в крайности, казвайки „Това беше наистина фантастично!“.

Изследователите от Университета в Саутхемптън, Ню Йорк обясняват, че това може да окаже прекалено голям натиск върху децата, които имат ниско самочувствие. У тях остава усещането, че винаги трябва да се справят добре и че ако не го направят, ще разочароват хората. По този начин те няма да смеят да предприемат по-големи предизвикателства. 

По време на проучването 240 деца трябва да нарисуват известна картина на Ван Гог, след което получават обикновени похвали, пресилени такива или не получават никакви от страна на „професионален художник“. 

След това на малките участници се казва, че те трябва да нарисуват други картини, но могат да изберат кои да са те. На тях им е разяснено още, че някои от картините са лесни за рисуване, но няма да научат много от тях, докато други са трудни и, въпреки че е възможно да се допуснат много грешки, определено ще научат много.

Оказва се, че децата с ниско самочувствие, които получават пресилени похвали, избират по-лесните картини, а тези с високо самочувствие се насочват км по-трудните.

Резултатите от проучването предполагат, че нереалистичните похвали могат да накарат децата с ниско самочувствие да странят от новите предизвикателства.

Данните от проучването са публикувани в сп. Psychological Science.

Повече интересна и полезна здравна информация може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: самочувствиедеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Ей, страшни сте.. преди 9 години
специалисти. аз се занимавам точно с този мой проблем. Мен ме хвалят навсякъде, още от най-ранно детство, аз съм с нереална самооценка и ниско самочувствие. Досега не съм постигнала особено много в живота си. Точно е написано в статията-на децата с ниско самочувствие пресилените похвали вредят и им пречи да се развиват. Аз имам абсолютен слух, но не съм се развила. Просто лош късмет. И да, чрез тези похвали особено татко искаше да вдигне самочувствието ми, но даде обратният катастрофален ефект.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коментари 2 и 3 са много добри, но никак реалстични за Бг. Колко хора в Бг, говорят по този начин. Обикновенно са прями, навлизащи в личното прастранство, обиждащи, тактичност, любезност...и т.н. качества просто ги няма. Така се държът и с децата си. Да вземем храненето, като малко го лъжат, обгрижват за да го пътчат, всички деца в Бг са злояди, и в по-късна възраст, когато детето вече има проблем с килограмите се почват, обидите и мачканото, гледай колко ядеш, какви си ...Манталитет, възпитание
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво предлага авторката веща отново по въпроса?Да засипват тези с голямото самочувствие,къде са си вирнали носа до небето и кога вали дъж ще им влезе вода.Именно похвалата добрия тон са начина децата да изградят своето самочувствие.Тези с високото самочувствие са с нереалистични очаквания заблудени са от малки и такива ще си бъдат,като големи.И така ще си останат с похвалите от мама и тате и подаянието на чуждите хора.