Хапвайте цитруси за здраво сърце и красива кожа

Борят и възпаленията
25 ное 2014 18:33,
3
Хапвайте цитруси за здраво сърце и красива кожа
Източник: Reuters, архив

Предимството на цитрусовите плодове е, че съдържат няколко различни антиоксиданта, които могат да помогнат за редица проблеми, свързани със здравето – от сърдечносъдови заболявания и рак до увреждания на кожата, вследствие на слънчевите лъчи. 

Различните видове цитрусови плодове имат подобни хранителни вещества в различни количества. В допълнение към фибрите и витамин C, тези плодове набавят на организма калций, калий, фолиева киселина и витамин А. 

Количеството от един малък портокал, половин грейпфрут или голяма мандарина е около 100 г. За да си осигурим същото количество хранителни вещества от лимоните, трябва да консумираме два малки. 

Порцията от 100 г портокал, грейпфрут или мандарини съдържа около 32 – 53 калории, около 8 – 13 г въглехидрати и приблизително 7 – 11 г захар. Портокалите и грейпфрутът имат нисък гликемичен индекс, което означава, че захарта, която съдържат, не води до голям скок в нивата на кръвната захар. 

Консумацията на цитрусов плод е сигурен начин да си набавим диетични фибри, въпреки че портокалът съдържа два пъти повече, в сравнение с грейпфрута. Около 60 – 70% от общото количество фибри в портокала или грейпфрута са от разтворимия вид.

Те намаляват нивата на холестерола в кръвта и предпазват от „скокове“ в тези на кръвната захар. Останалата част са неразтворими фибри, които спомагат храносмилането и предотвратяват запека. 

Витамин C помага за произвеждането на колаген, който е ценен за структурата и еластичността на кожата и сухожилията. Той също така е и антиоксидант и като такъв неутрализира вредното действие на свободните радикали, преди те да са увредили здравите клетки. Витамин C предотвратява възпаленията, които могат да доведат до хронични заболявания. 

От един малък портокал може да си набавим 53 мг витамин C, от половин грейпфрут – 34 мг и 27 мг от една голяма мандарина.

Още полезна информация за здравословно хранене може да прочетете в рубриката „Хранене“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Мандарините и портокалите в Испания ги пръскат между 10 и 15 пъти годишно с фунгициди и инсектициди, а почвата с хербициди. Познайте от 3 пъти къде отива всичко това. Тези които ги продават в БГ мисля че са от Гърция, но надали е по-различно. Така е с абсолютно всичко, което се купува от магазин - от марулите до саламите и всичко, което се сетите. Търсете Е-тата по етикетите и проверете какво означават. Да ви е сладко!
2
0
 
0
 
! Отговори
И двете преди 9 години
Опитай и се увери сам/а. Човек сам разбира и опознава света, а не от вестници и списания-там може да пише всичко.
1
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
миналата седмица четохме в медиите че цитросовите плодове били инжектиранис вешества вредни за здравето сега четем обратното кое е вярно в крайна сметка