Ако таксата за пенсионери при джипитo e 1 лв., държавата да плаща

БЛС: В противен случай няма да подпишем НРД за 2015 г.
Обновена: 26 ное 2014 12:45 | 26 ное 2014 12:45, Анисия Иванова
43
Ако таксата за пенсионери при джипитo e 1 лв., държавата да плаща
Д-р Цветан Райчинов. Архив: Булфото

Ако потребителската такса за пенсионерите остане 1 лев и не бъде компенсирана от държавата, Българският лекарски съюз (БЛС) няма да подпише Националния рамков договор /НРД/ за 2015 година. Това каза пред журналисти председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов, който участва в конференция "Пациентът в центъра на системата".

Д-р Райчинов отбеляза, че имал информация, че сумата за компенсация на личните лекари - 15 млн. лв., не е предвидена в бюджета на Министерството на финансите (МФ) за следващата година.

Още по темата
За срещата си с министъра на здравеопазването Петър Москов преди конференцията Райчинов каза, че двамата са обсъждали възможни нормативни промени за специализациите на лекарите.

Освен това говорихме, че ако наистина парите за здраве са нараснали, то те са нараснали основно в частта "лекарства" - с близо 1 млрд. лв., докато за "дейности" нарастването е с 200-300 млн. лв., посочи Райчинов.

В отговор на въпрос дали ще се редуцира пакетът от здравни дейности, за който НЗОК плаща, д-р Райчинов каза, че е възможно някои от дейностите да бъдат прехвърлени от болничната в доболничната помощ или да бъдат остойностени по друг начин.

БЛС ще се съгласи с бюджет на НЗОК за 2015 г., ако той е не по-малък от тазгодишния заедно със сумите от двете актуализации - 225 млн. лв. и още 100 млн. лева. Това е реален бюджет, за да има предвидимост и спокойствие в системата, заяви той. В противен случай БЛС няма да подпише "НРД 2015".

По думите му, за да стигнат тези средства за нови клинични пътеки и процедури, трябва да се направи преразпределение на наличните средства - там, където има неоправдан преразход, средствата трябва да се намалят и да се пренасочат към нови дейности.

Заради тези преразходи е необходимо да се направи анализ на разходите на болниците, който би отнел близо месец, допълни д-р Райчинов, цитиран от БТА.

Вижданията на БЛС и на Министерството на здравеопазването в огромна степен съвпадат и пожелах на министър Москов да успее да се пребори с МФ - оттам ще дойдат проблемите, каза още д-р Райчинов. Той отново призова държавата да плаща пълния размер на здравните вноски за групите, които осигурява.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 40На лекарите, за съжаление, нормативната и управленско-организационна бъркотия е неимоверно изгодна. Ако имаха съвест, те щяха да искат, тя да се оправи. Защото е очевидно, че бъркотията е нарочно създадена. Главен актьор - нахален, рекетиращ държавата е НПО-то - лекарски съюз. "Хуманната" идея за пенсионерската такса е възникнала в чистите умове и сърца на сборището на БЛС в Равда преди няколко дни. С чии пари е платен луксът там!
38
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До койчоТези "джипита" са построили хибрид от ранен зверски капитализъм и "всеотдаен" безогледен социализъм, ни риба, ни рак. Хем са на държавната цицка - финансират се от бюджета чрез НЗОК, хем са по Търговския закон - ЕТ-та, ЕООД-та. Участват в нищо невършещи виртуални медицински центрове, непонятно ги "контролират" НЗОК и БЛС по Рамков договор(боза) - МЗ нямало отношение към тях - абдурд, чут от министерски чиновник, не лекуват, нямат специалност, а "наблюдават"(уж!) болни след болница!?Ъ-ъ
37
0
 
5
 
! Отговори
зико преди 9 години
Преди 25 години здравеопазването беше право за всеки гражданин, не зависимо какъв си работен безработен (то безработни нямаше) а сега е стока. Имаш пари купуваш си здраве нямаш гушваш букета. А това че в конституцията пише че здравеопазването в РБ е безплатно вятър. Плащаш и квартира в болницата даже и телевизор дето гледаш. А, има стаи и за богати където всичко е като на малдивските острови.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лекарите не били виновни!!! А кой на здрав и прав човек, диагностицира 1001 болести, за да ограбва хем народа,хем НЗОК?Кой?
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
изводът е един -изравниха лекарския труд до този на работинка пред в градския ***/1 лев/.Сега пуснете водата да отмие фекалиите.
34
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докторите стават супер нагли. Да попитам аз, защо не ти дават касов бон когато си платиш таксата, а? Когато ти вземат пари за домашен преглед пак нямаш касов бон и да не продължавам с техните безумия. Седнали сега да реват, че пенсионера с 150 лв. пенсия ще им дава 1 лв. Как не ги е срам и що за хора са това. Най добре всички да се изнесат от страната и поне да знаем, че няма. Тези обирджии дето не могат и работа да свършат за какво са ни. Те не полагат гриши за болните, само ги дерат.
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Андрейчо Точно защото на баба ти и на дядо ти взичко им е било безплатно, сега ти ще плащаш и техните сметки от едно време.
32
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен Стига с това "средна работна заплата" и "спрямо стандарта". Лекарите не са виновни, че някой нямал пари и стандарта му бил нисък. Като не те устройва заплатата ти, бори се за по-висока или напусни и си търси по-платена работа.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен Е да де ама напиши и колко е здравната осигуровка във Франция.
30
7
 
8
 
! Отговори
Андрейчо преди 9 години
От дядо си и баба си съм слушал,че по Живково време е било къде-къде по-добре здравеопазва нето и най-вече стова,че то е било БЕЗПЛАТНО!Ю! Сегта докторите хем са по-груби и нетърпе ливи,хем най-напред отварят дума за парата,която трябва да им се плати,хем те задължават да отидеш от еди коя си аптека да си вземеш лекарствата / защото само там ги имало ?! /хем се чу дят как да те отпратят без направление - е,каква стана тя?! До единия лев на пенсионерите ли опряхте,бре?!Не сте доктори,а търгаши!
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 22Ако има СВОБОДЕН ПАЗАР на здравните услуги и заведенията ,които предлагат тези услуги не са корумпирани ,както всичко в БГ, тогава ти сам ще избираш как и къде да се осигуряваш, и ще знаеш какво ще получаваш . И като си започнал да правиш справки с Франция... защо не кажеш, колко е МРЗ, средна работна заплата, цени на хранителни стоки спрямо стандарта???
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПенсионерТе и медицински сестри не си вземат! То и те са вече кът в България, де! Бягат в чужбина! Но нито изучените по държавна поръчка лекари, нито сестрите, връщат на България парите, които са дадени за учението им. А те са наши - бюджетни! Трябва да се връщат, щом медиците не работят за България! Иначе трябва да искаме и на нас държавата да даде дял от подарените им по този начин пари! Край на многообразната медицинска муфта! Че то какво излиза - най-хуманната професия най-много граби!
27
7
 
6
 
! Отговори
чобан преди 9 години
Еййй тези доктори нямат насита.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До топалаА-а, трябват ни парици, трябват. Заплатите и огромните "консултантски" да не мислиш, че стигат за нас,тези над нас, онези над тях, за тия до нас и ония до тях. Я кажи, с какво да си плащаме кефа из екзотиките на света, 3-4 любовници, извънбрачните деца - ние сме съвестни хора, лайфа на отроците и фераритата им, а и техните любовници. А знаеш ли колко струва престижен имот в чужбина? Ами трябват пари! А здравето е стока! Откога ви го повтаряме, ***! То и лекуването е, ама...фия сме
25
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквато държавата, такива и лекарите. Мафия!
24
2
 
7
 
! Отговори
иван преди 9 години
тоя зализан като селски кмет съм сигурен че мисли само за здравето на българина и търбуха си
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 22Интересно, защо тогава и бедни хора от България бягат да се лекуват във Франция? Ами защото там, дадеш ли пари, получаваш нужното лечение. А у нас, хем ти вземат парите предварително със здравните вноски, хем даваш в пъти повече при реална нужда, хем от всичките твои пари за теб не остава почти нищо, а един селски хекимин би бил по-полезен за здравето ти, отколкото общественото лечение. Крайно време е да се направи дълбок анализ на здравеопазването и да се накажат виновните!
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Анонимен 22 да ама във Франция доктора не ти иска 50лв. за да те прегледа в болницата в която работи,въпреки че си плащал здравни осигуровки.
21
6
 
12
 
! Отговори
топала преди 9 години
докторе райчинов до там ли стигнахте да печелите от пенсионери задниците натъпкахте на тия джипита с пари и не вършат никаква работа единствено опашки пред кабинетите за направления жалка българия с такива тъпанарски кадри като райчинов
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До койчоИ никаква следа от оплакванията, установените заболявания и провеждано лечение на клиента (в миналото - пациент). Никаква! Утре *** докажи, че джипито е злоупотребил със задълженията си и просто се е отървавал от теб? Нали ролята на ОПЛ-то беше - да ти познава състоянието, да го следи, да се грижи за теб - ЛИЧЕН ЛЕКАР!!! А се оказа поточна лента към смъртта. Развихриха престъпно алчността и безотговорността си. Няма нищо по-страшно от здравния рекет, с мозъчен тръст - БЛС. Разследване!