Как да се справим с детската хиперактивност чрез хомеопатия?

Тя спомага за по-доброто справяне на децата в училище
26 ное 2014 14:20, Румяна Тасева
0
Как да се справим с детската хиперактивност чрез хомеопатия?
Снимка: Reuters

Синдромът на хиперактивност с дефицит на вниманието (СХДВ) е нарушение, което сме свикнали да свързваме с детската палавост, невнимание, прояви на агресия и отказ да се следват установени правила и изисквания. Но той не възниква само при деца, а симптомите не е задължително да отзвучат с навлизането в пубертета.

Нещо повече - нелекуваният в детството синдром на хиперактивност може да окаже трайна негативна тенденция върху целия живот на човек.
 
Какво представлява СХДВ?
 
Този синдром се проявява през ранното детство – най-често преди 4-5-та година, като родителите забелязват силно изразена импулсивност, хиперактивност и неспособност за самоконтрол и концентрация на детето.
 
Състоянието се дължи на психомоторно нарушение с временно засилени безпокойство и активност, съчетано със забавено развитие на самоконтрола. Хиперактивността се приема за хронично заболяване, което намалява значително през пубертета, но над половината от засегнатите деца запазват симптомите на липса на концентрация и невнимание и като възрастни.
 
Според статистиката до 5% от децата по света имат изразен в някаква степен СХДВ, като състоянието се среща приблизително 3 пъти по-често при момчетата, но докато при тях обикновено водеща тенденция е хиперактивността, то при момичетата е по-изявено невниманието.
 
Причините за възникване на СХДВ все още не са напълно изяснени, има намеса на различни фактори – генетични, невропсихологични, невроанатомични и такива на околната среда.
 
Сред основните причини е неправилната обработка на информацията между отделните участъци в мозъка. Наблюдава се забавено развитие на някои мозъчни структури, а от друга страна има ускорено развитие на моторния кортекс, което се счита за причина за силно изразената двигателна активност и невъзможността да се стои в покой.
 
Макар и гените да са силен рисков фактор, проучвания доказват, че средата също има своето влияние с дадени неблагоприятни биологични и психосоциални фактори.
 
Преждевременно раждане или усложнения на бременността, употреба на лекарства, алкохол, тютюнопушене от бременната, но също и наличие на семейна дисхармония, нисък социален статус на родителите, случаи на физическо или сексуално насилие над детето и др. също са сред възможните причини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари