Защо и как можем да дарим орган след смъртта си?

В момента над 1200 българи чакат за нов орган
26 ное 2014 20:46,
4
Защо и как можем да дарим орган след смъртта си?
Снимка: Reuters

Трансплантацията на тъкани и органи е едно от най-забележителните постижения на съвременната медицина. Тя включва и даряването на органи от един човек на друг и дава възможност на стотици хиляди хора по света да започнат нов живот.

 Най-често се трансплантират бъбрек, черен дроб и сърце, но с напредъка на медицинската наука все по- често се присаждат бял дроб, здстомашна жлеза, тънки черва. Тъкани като корнея, сърдечни клапи, кожа и кости също могат да бъдат предмет на донорство.
 
Повишаващата се ефективност на трансплантациите означава, че все повече хора могат да разчитат на този метод на лечение, но в същото време е ясно, че относителният дял на донорите намалява. Това е проблем за всички държави развиващи трансплантационни програми.
 
За някои хора това означава чакане, понякога с години на подходащ орган и подлагане на трудно и мъчително лечение. Много често болни умират преди да се появи подходящият за тях донор.
 
Всеки дееспособен български гражданин, както и чужденец, дългосрочно пребиваващ в Република България, има право приживе да изрази писмено несъгласие за вземане на органи, тъкани и клетки. Това става като лицето собственоръчно и в свободен текст попълни декларация, която предоставя на семейния си лекар. Семейният лекар на момента и в присъствието на лицето отразява волята му, като собственоръчно я вписва в здравноосигурителната му книжка на стр.33.
 
Ако липсва изразена воля на починалото лице и се обсъжда възможността за донорство, се иска съгласие от близките на починалия за взимането на органите, тъканите и клетките му за трансплантация. В много западноевропейски държави и САЩ съгласието за донорство се отбелязва в донорски карти или в свидетелството за правоуправление на МПС.
 
В световен мащаб съществуват многобройни обществени и държавни организации, чиято цел е разясняване, популяризиране и увеличаване на броя на хората готови да бъдат донори на органи и тъкани. Осъзнаването от обществото на ползите от донорство е ключ към спасяване, или подобряване качеството на живота на все по- голям брой болни.
 
В момента над 1200 души в България имат нужда от трансплантация на органи. Повече от 50 човека чакат за черен дроб и над 30 са чакащите за сърца. Има хора, които очакват трансплантации на бял дроб.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
кънчо преди 9 години
Проблема е, че близките рядко търсят възможност за донорство навреме, а ако има регистър на тези, които преживе са се съгласили, мафията ще почне да ги трепе и продава органи по поръчка...
2
1
 
2
 
! Отговори
Лято преди 9 години
Предпочитам органите ми да се ползват по предназначение и след мен, отколкото някой червей да закуси...
1
0
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
zashto mi se struva ,che ima razlika-u nas se iska pismenno nesaglasie za donorstvo,a v Amerika pismenno saglasie.Kato che li iskat da ni izparzaliat!