Домашното насилие се превръща в епидемия

Това посочват от Световната здравна организация
27 ное 2014 13:32,
4
Домашното насилие се превръща в епидемия
Снимка: Reuters
Около една трета от всички жени по света са малтретирани от домашни насилници, сочат нови, потресаващи данни на Световната здравна организация.
 
Тя публикува първия си обхватен, глобален преглед на проучванията върху физическото и сексуално насилие срещу жените.
 
От него става ясно, че физическото и сексуално насилие срещу жени е по-често срещано, отколкото повечето здравни рискове, които най-много застрашават жените – като рака на гърдата.
 
Към 35 % от жените по света са ставали жертва на физическо или сексуално насилие от страна на партньор, или на сексуално насилие от непознат. СЗО нарича това проблем на общественото здраве от епидемичен мащаб.
 
Оказва се още, че ако сте жена, е по-вероятно да бъдете убита от Вашия партньор, отколкото от непознат. Докладът показва, че 38% от всички убийства на жени са извършени от техните интимни партньори.
 
Последиците от насилието върху здравето на жените са дълбоки. Глобално, 42 % от жените, които са били насилвани, са претърпели телесни повреди. Освен телесни повреди, насилието има и сурови психологически последици. Преживелите насилие от партньор жени носят два пъти по-голям риск от депресия.
 
СЗО апелира към националните институции да въведат по-ефикасни политики, които да насърчат жертвите на домашно насилие да съобщават в съответните центрове за това, което им се случва.
 
В момента голяма част от пострадалите жени не търсят помощ, защото се притесняват, че ще бъдат заклеймени.
 
Според организацията е нужно здравните работници да бъдат по-добре обучени да откриват насилие срещу жени, да помагат на жертвите по дискретен начин и да полагат усилия за преодоляване на психологическата травма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
7
 
! Отговори
Кольо от Каспичан преди 9 години
А ако някой реши да се оплаче го приемат с присмех навсякъде! Така че Световната малоумноздравна организация да направи проучване и за това и да даде препоръки! А не да ми говорите само за жените!
1
0
 
7
 
! Отговори
Кольо от Каспичан преди 9 години
Колкото и да ненавиждам насилието над жени не мога да не отбележа един факт, че домашното насилие над мъже също го има, но световните *** организации изобщо не им пука, защото по презумция предполагат, че мъжете са силният пол.Отделно че това си е дискриминация на полова основа, наскоро излязоха стряскащи данни именно за домашно насилие над мъже, които не могат да се защитят от половинката или защото са възпитани да не удрят жена или защото са си слаби по характер и ги е срам да се оплачат!