Митове и факти за ваксините

За тях разказва д-р Марияна Свещникова
28 ное 2014 15:44, Румяна Тасева
5
Митове и факти за ваксините
Снимка: Reuters

Д-р Марияна Свещникова е завършила Медицински университет, гр. София. Притежава специалност по детски болести и обща и трудова медицина.


Тя е сертифициран Шуслеров терапевт, член на Българската педиатрична асоциация и Европейското дружество по педиатрия, както и на Европейска асоциация по инфекциозни болести.

Д-р Свещникова бе един от гост-лекторите на Форум "Детско здраве", който се проведе на 11 октомври столицата.
 
Когато говорим за здраве, вероятно най-големият спор се заражда в темата „за“ или „против“ ваксините изобщо. В ден днешен те са колкото препоръчвани от лекарите, толкова и анатемосвани от страна на обществото.
 
Съществуват различни теории, че тези продукти биха могли да предизвикат появата на множество болести, а дори и до летален край.
 
В този страх обаче възниква по-обезпокояващият парадокс – малки деца да умират от болести, за които са разработени ваксини преди десетилетия, защото родителите им са решили, че ключът към издръжливостта на организма е преболедуването.
 
Ето така отказът от ваксините ни връща поне век назад и създава опасност от фатално разпространение на смъртоносни заболявания като вариолата. По тази причина препоръчвам на хората да не се поддават сляпо на всяка информация, която достига до тях от непроверени източници.
 
Да, обръщайте внимание, това е ваше право, но винаги сверявайте наученото, за да сте сигурни, че информацията, която сте получили, отговаря на истината.
 
Хубаво е, когато имате страхове, те да бъдат споделени в семейството, защото това ще спомогне за тяхното преодоляване. А ако ги споделите с повече хора, които имат отношение и опит по въпроса, това със сигурност ще ви помогне да вземете най-правилното за вас и вашето дете решение.
 
Ваксинопрофилактика
 
Имунологичното състояние на децата е сложна материя и зависи от много фактори. Част от тях са генетични - това, което родителите са предали като генотип. Останалата зависи от начина на отглеждането, от отношението на родителите към децата и от отношението на родителите към здравето на децата, поне за този комплекс външни фактори, който е във възможностите ни да контролираме.
 
Съществува два вида имунитет – пасивен и активен. Активен е ествественият ни, природно даден имунитет, който действа, когато детето се разболее от бактериална инфекция. Той води до създаването на множество антитела, които помагат за преодоляването й.
 
Пасивният имунитет се състои в предаването на антитела през плацентата. Затова умолявам бременните жени да не пушат и да не консумират алкохол, тъй като по този начин се намаляват антителата в организма на плода и бъдещото дете става в пъти по-податливо на инфекции. А не забравяйте, че това уврежда и вашия имунитет.
 
Изкуствено създаденият имунитет се създава чрез ваксинацията.
 
Ваксинопрофилактиката, ако погледнем в глобален аспект, е точно тази мярка, която е спасила човечеството от много страшни болести, за които съвременните родители нямат представа. Част от техните родители дори вече нямат представа за тях, но такива са били вариолата, полиомиелитът или по-известният като детски паралич и други. Това са заболявания, от които са умирали милиони деца без никой да може да им помогне.
 
Затова ние се борим да създадем имунитет на новия човек по всички възможни начини. И то начини, за които сме напълно сигурни, че не увреждат детското здраве.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
3
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Ваксинирането не е бизнес за опазване на здравето а за убиване на бялата раса. Той е изцяло под еврейски контрол, не се ваксинират диваците а само белите - и нещо типично еврейско - направени са да убиват мъчително, евреите обичат жертвата да страда.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Съществуват различни теории, че тези продукти биха могли да предизвикат появата на множество болести, а дори и до летален край."Факт е, че макар и не много често, след ваксиниране с противогрипна ваксина някои деца в тинейджърска възраст развиват лупус. Да се чудиш коя е по-малката беда - грипът с евентуални последващи усложнения или доживотното автоимунно заболяване. Така че, малко предпазливост и повече информираност предварително не вреди, но в личен план може да спести много неприятности.
1
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами мри си не ваксинират. От Орландо не се бяга. Но не съветва другите как да си ***.