Какво стресира кожата?

Озоновият слой също й влияе
6 дек 2014 21:14,
3
Какво стресира кожата?
Източник: Reuters, архив

Екстремните условия, свързани с околната среда, като студът и интензивната ултравиолетова радиация, отключват реакции в кожата сред много хора. Срещат се все повече оплаквания като зачервяване на кожата, сърбеж, парене, които са сред характерните симптоми на чувствителната и хиперчувствителната кожа. Проучвания сочат, че броят на жените, страдащи от много чувствителна кожа, се увеличава. 

Тези реакции обикновено се „отключват“ от три основни фактора - околна среда, емоционален стрес и химикали. 

Изследванията относно стресовите фактори, които влияят на кожата, се фокусират върху условията на околната среда, като слънцето, вятъра, студа, горещината, изтъняването на озона и праховите частици. Вече знаем, че те могат да провокират възпаления по кожата, които са най-вероятната причина за по-бързото стареене на клетките. 

Освен това, замърсеният въздух - изпаренията на колите, се отразява върху полена. Поленът от брезите по натоварените пътища съдържа три пъти повече алергени, в сравнение с полена от брезите в селските райони – допълнителен стресов фактор за кожа с нарушена бариерна функция.

Състоянието на озоновия слой също оказва влияние на кожата. Колкото по-тънък е този предпазващ слой, толкова по-интензивни са UV лъчите, които достигат до нас. Всеки един от нас също е отговорен за стреса върху кожата си. Така например, когато стоим по-дълго време в помещения с климатик, кожата се изсушава. Тя се стресира и когато пътуваме до страни с високи нива на UV радиация, което рефлектира върху имунната система, или когато се излагаме на цигарен дим.

Неизбежният ежедневен контакт на кожата с редица химикали е друг много голям стресов фактор, на който я подлагаме. Експерти обясняват, че съставките на козметичните продукти, сред които алкохол, парфюми и парабени, се понасят добре от нормалната кожа, когато употребата им е в нормални количества.

Същите тези съставки обаче могат да доведат до реакции при чувствителната кожа като сърбеж, зачервяване и чувство на опънатост. Освен това, някои подмладяващи съставки като витамин А могат да предизвикат нежелани странични възпалителни реакции, при нанасяне върху кожа с нарушена бариерна функция. 

Химичното влияние върху кожата продължава дори след сутрешния душ, тъй като ролята на контакта на кожата с дрехите се подценява. Освен бои и химикали на дрехите, които дразнят кожата, синтетичните и немачкащите се материи съдържат различни химикали като формалдехид, който може да предизвика кожни раздразнения и алергии. Здравата кожа обикновено не е засегната от тези субстанции, но отслабената кожна бариера не успява да ги понесе без реакции.

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Епицентърът преди 9 години
Съобщиха, че епицентърът е до София - откъм югозападната й страна, с магнитуд 2.6 по Рихтер.
1
1
 
3
 
! Отговори
ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В СОФИЯ преди 9 години
Много неща могат да стресират кожата, но защо не съобщавате, че в София, малко преди 20.00 ч., беше усетено леко земетресение.Други сайтове веднага го съобщиха - буквално след минути и писаха, че все още няма данни къде е епицентърът. Хората веднага реагираха с коментари и се оказа, че около Семинарията някои са го усетили силно, в "Дианабад" на 14-и етаж нищо не е усетено, в центъра някои са усетили нещо съвсем леко и не са го помислили за земетресение, на "Дондуков" един го усетил, а друг - не