Как да прогоним стреса с музика?

Музикалната терапия не е за подценяване
Обновена: 15 дек 2014 14:43 | 15 дек 2014 14:38,
1
Как да прогоним стреса с музика?
Снимка: Reuters, архив

Има моменти в живота, когато сякаш всеки ден е изпитание. Лутайки се между задълженията и невъзможността да правим това, от което наистина имаме нужда, имаме все по-малко време за себе си и за собствените си мисли. 

Дефицитът на усмивки и спокойствие обаче може да бъде прогонен лесно. Един от верните ни съюзници в тази битка е музиката.
 
Човешкото тяло работи в определен ритъм. А ритмиката е основна характеристика и на музиката. Така че тялото и музиката са изначално свързани. Дишането, сърцебиенето, пулсът на сърцето – всички те са циклично обвързани и ритъмът на едното зависи от ритъма на другото.
 
Така в цялото тяло се установява една обща мелодика, един индивидуален импулс, с който човекът живее. Той е различен за всеки от нас. И ако един се чувства добре със своите 60 удара в минута, за друг подобно забавяне на пулса гарантира апатия и ленивост.
 
От години съществува непрекъснато развиващ се отрасъл в областта на здравните грижи, наречен музикална терапия. Често се прилага като част от процеса за управление на стреса или заедно с физически упражнения се използва за постигане на много добри резултати в кратки периоди.
 
Проучванията доказват, че музиката с бърз и отчетлив ритъм може да накара мозъчните вълни да резонират в синхрон с ритъма. По-бързият ритъм носи добра концентрация, а по-бавният ритъм - спокойствие.
 
С промяната на мозъчните вълни се променят и някои телесни функции, дори онези, управлявани от автономната нервна система, като дишане и сърдечен ритъм. Ето защо музиката и музикалната терапия може да помогне при борбата с хроничния стрес, допринасяйки не само за релаксация, но и за подобряване на здравето ни.
 
За да „отмиете" стреса, направете 20-минутна музикална баня. Пуснете си релаксираща музика, легнете в удобна позиция на дивана или на пода. За по-силен ефект може да ползвате и слушалки, за да фокусирате вниманието си и да избегнете разсейването.
 
Изберете музика с бавен ритъм - по-бавен от естествения ритъм на сърцето, който е около 72 удара в минута. Музиката с повтарящ се мотив ще бъде ефикасна в повечето случаи.
 
Докато музиката звучи, позволете й да се носи над тялото ви. Фокусирайте се върху дишането си, позволявайки му да стане по-дълбоко, бавно и регулярно.
 
Слушането на звуци от природата като океански вълни или вятъра в гората също може да редуцира стреса. След един такъв сеанс гарантирано ще се чувствате по-леки и по-щастливи.
 
Защото тялото ни е музика. Животът също.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: музикастрестерапия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Рападжия преди 9 години
Туб туб чи... тудуб тудуб чи... - хайде да се покълчиме двамина