Какво знаем за омега-6 мастни киселини и ползите им за здравето?

Те също са важни за организма
Обновена: 15 дек 2014 10:37 | 15 дек 2014 10:37,
0
Какво знаем за омега-6 мастни киселини и ползите им за здравето?
Източник: Reuters, архив

За качествата на омега-3 мастни киселини се говори често, за сметка на омега-6 мастните киселини. Омега-6 обаче също са важни за организма. Какви ползи носят те за здравето и как можем да си ги набавим?

Макар да са достъпни и под формата на хранителни добавки, те лесно могат да се набавят и от различни хранителни източници. 

Познати като здравословни мазнини, големи количества от омега-6 мастни киселини могат да се намерят в различни типове растителни масла като соево олио, олио от слънчоглед, царевица, памуково семе, зехтин. 

Въпреки че тези мазнини могат да бъдат добити от различни сушени плодове, има и някои видове ядки, които съдържат високи количества от тях. Сред тях са орехи, бадеми, бразилки орех и фъстъци. 

Има няколко вида семена, които могат да отговорят на ежедневната нужда на организма от омега-6 мастни киселини. Такива са слънчогледови, сусамови и тиквени семки. 

Омега-6 мастни киселини могат да се набавят още и от видовете риба като сьомга, скумрия и риба тон. Пилешкото месо също осигурява адекватно количество омега-6 мастни киселини.

Както за омега-3 се знае, че са полезни за здравето, за омега-6 е известно, че играят важна роля относно функционирането на организма. Въпреки че и двата вида мастни киселини са необходими за поддържане на добро здравословно състояние, съотношението между тях е важно за по-голямата им ефективност. 

Проучвания сочат, че е важно да не се прекалява с приема им, тъй като по този начин може да се окаже неблагоприятно въздействие на организма.

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари