Какво ни причинява мъглата?

Тя поглъща всички отрови във въздуха
21 дек 2014 09:21,
0
Какво ни причинява мъглата?
Снимка: Reuters, архив

Едва ли съществува населен участък от земната повърхност, чиято атмосфера да не е засегната от един или друг тип замърсители. Дали сме в центъра на голям град, или в малко китно селце, на улицата, в парка или у дома дишаме един и същи въздух.

Околната среда съдържа поне 12 химикала, за които се знае, че са изключително вредни, а въздушните течения ги разнасят навсякъде.
 
Промишлеността, изгарянето на горива, третирането на отпадъци, интензивното земеделие и много други човешки дейности водят до замърсяване на атмосферата.
 
Мъглата специално представлява една голяма съвкупност от дим, прах, серен двуокис и обикновено е надвиснала над нас – хората. Тя тежи и обикновено седи над земната повърхност.
 
Всички отрови, попити във въздуха се концентрират във водните частици и заедно с азотните съединения и бензиновите пари образуват вредния смога, надвиснал над големите градове през последните дни.
 
Основното вредно свойство на мъглата е, че затруднява дишането и вкарва тези отрови в човешкия организъм. Мъгливите дни са опасни най-много за хората с вирусни инфекции или с дихателни заболявания.
 
Те подпомагат развитието на острите респираторни заболявания, които масово циркулират в момента, и осигуряват възможност за по-лесната атака на организма от страна на грипните, парагрипните инфекции, от адено- и риновирусите.
 
При хората, които нямат проблем с дробовете, се справят по-лесно с тази опасност, но при тези, които са асматици мъглата може да отключи пристъпи.
 
Промяната в плътността на въздушните маси и мъглата създават неудобство и раздразнение в дихателните пътища и могат да причинят пристъп.
 
Лекарите препоръчват в такава ситуация е най-добре да се диша през носа. Ползите са две – той е естествен филтър за вредните частици, като освен това овлажнява и затопля въздуха.
 
Кърмачетата и малките деца е добре да не се извеждат в мъглата. Дори с шал на устата, те не могат да бъдат предпазени, съветват още специалистите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: мъглавъздухвреди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари