Зеленият боб подобрява здравето на костите

Осигурява витамин К
22 дек 2014 10:18,
1
Зеленият боб подобрява здравето на костите
Източник: Reuters, архив

Зеленият боб принадлежи към една група зеленчуци, които могат да се борят срещу канцерогенните ефекти на хетероциклични амини - естествени токсични вещества в хранителните продукти, които се получават вследствие на печенето на месото при висока температура. 

Това му качество се дължи на високото количество, хлорофил, което той съдържа. Зеленият боб може да бъде и изключително благоприятен за здравето на костите.

Ниските нива витамин К в организма се свързват с повишен риск от поява на костна фрактура. Адекватният прием на този важен витамин обаче подобрява цялостното здраве на костите. Той има свойството на модификатор на костните матрични протеини, а също така подобрява и усвояването на калция и намалява уринната му екскреция.

Зеленият боб може да бъде изключително полезен за костите, тъй като количеството само от една чаша осигурява 14,4 микрограма витамин К, което се равнява на почти 20% от ежедневната нужда от витамина. Със същото количество може да се достави и 4% от нужния калций за деня. 

Много важно е да се знае обаче, че полезните вещества, които този зеленчук съдържа, не е причината той да бъде толкова полезен. Доказано е, че изолирането и приемът им под формата на добавки не носи същият благоприятен за здравето ефект.

Още полезна информация за здравословно хранене може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари