Окосмяване по лицето – как да го премахнем?

Има различни варианти спрямо спецификата на проблема
23 дек 2014 14:24,
6
Окосмяване по лицето – как да го премахнем?
Източник: Reuters, архив

Окосмяването по лицето може да бъде изключително притеснително и предизвикващо чувство на неудобство. Обикновено то се появява по горната устна, брадичката, но не само. 

За радост, има няколко варианта за справяне с проблема, въпросът е кой е правилният за конкретния случай. 

Преди да се пристъпи към каквато и да е процедура, е важно да се установи дали не става дума за хормонален проблем. В този случай трябва да се проведе консултация с ендокринолог. 

Освен хормоните, най-честата причина за нежеланото лицево окосмяване е генетична. Ако голяма част от роднините имат излишно окосмяване на едни и същи области, вероятността за унаследяване е голяма. 

Нормалното окосмяване сред жените варира. В повечето случаи се наблюдават тънки косъмчета или мъх по горната устна и брадичката по лицето, а също така и по гърдите, корема или гърба. Ако по някое от тези места космите са груби и черни, вече може да става дума са медицинско състояние.

Преди да предприемем каквито и да е действия за третирането на нежеланото окосмяване, е препоръчително да се проведе консултация със специалист.

1. Лазери

Няколко вида лазери, като диодните, са доказали своята ефективност за намаляване растежа на космите. Специалистите разясняват, че методът е насочен към пигмента меланин, намиращ се в космените фоликули. 

Недостатъкът на тази терапия е, че не могат да се отстранят всички космени фоликули с една процедура. Обикновено има нужда от няколко, за да се постигне 80 – 90 % намаляване на окосмяването. Лазерите имат постоянен ефект при отстраняването на космите, тъй като те променят самата структура и качество на косъма. 

Недостатък е високата цена и рискът от раздразнение на кожата.

2. Кола маска

Това е лесен и бърз начин, с помощта на който може да се отстрани нежеланото окосмяване по лицето. Той обаче може да бъде и болезнен. Кола маската е и удобна за краткосрочни резултати, тъй като изтръгва косъма от корена му. При метода обаче също има риск от раздразнение по кожата. Друг неприятен момент е образуването на враснали косми. 

3. Изскубване с пинцета

Ако притеснението са няколко косъмчета на брадичката, можем да ги издърпаме с пинцета. Това е ефективен и бърз начин и няма да предизвика раздразнение по кожата.

Още интересна и полезна здравна информация може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
2
 
! Отговори
Жилет преди 9 години
Има едни уредчета, Жилет се наричат , много са ефективни , аз си ги използвам за брадата.
1
1
 
2
 
! Отговори
мъж преди 9 години
Със самобръсначка- изпробвано и работи ;)