Разработиха нови лекарства за мезотелиом

Малигненият мезотелиом е агресивно раково заболяване
23 дек 2014 10:55, Румяна Тасева
0
Разработиха нови лекарства за мезотелиом
Снимка: Reuters, архив

Малигненият мезотелиом е агресивно раково заболяване. Този тумор обикновено се диагностицира в напреднал стадий и засяга плевралната и перитонеалната кухина.

Поставянето на ранна диагноза е трудно, тъй като над 50 системни или белодробни заболявания се проявяват клинично с изливи. Досега нито една терапевтична стратегия не е доказала ефективността си срещу смъртоносния рак и прогнозата остава много лоша с някои малки изключения.

През декември изследователският екип на Антонио Джордано, патолог, директор и основател на организацията Health Research във Филаделфия, и професор по патология и онкологични заболявания в университета в Сиена, Италия, публикува две отделни изследвания.
 
Те са насочени към разрешаването на неотложни въпроси, свързани с възможните нови методи за лечение на мезотелиом.
 
В първото проучване, публикувано в научното сп. Cell cycle, изследователят Антонио Джордано прави клинично изпитване върху клетки от мезотелиом.
 
Следи се ефектът от две лекарства, предназначени за повторно активиране на протеин р53.Този протеин е един от най-важните "туморни супресори".Той е неактивен при повечето видове рак при човека.
 
В мезотелиома, въпреки че p53 рядко мутира, той се инактивира от различни промени. Франческа Пентимали от Националния онкологичен институт на Неапол, Италия, водещ автор на изследването, счита че и двете лекарства, използвани в целевото р53 проучване, действат, но с различни механизми на действие.
 
Единият медикамент, наречен RITA, е доказано, че е много токсичен. По-специално, RITA предизвиква мезотелиомни клетки, а не здрави клетки, към апоптоза - тип на програмирана клетъчна смърт, която се проявява чрез активирането на специфична "каскада" от събития.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари