Какво не знаем за грипа?

Той поваля изведнъж
24 дек 2014 09:46, Румяна Тасева
4
Какво не знаем за грипа?
Снимка: Reuters, архив

Грип или инфлуенца е остро инфекциозно заболяване. Характеризира се с висока температура, главоболие, силни мускулни болки и възпаление на дихателните пътища.

 
Грипът е остра заразна болест. Нейното разпространение е епидемично и пандемично (повсеместно). Причинява се от няколко вируса (А, В, С) и засяга дихателните пътища. При усложнения може да се засегнат ставите и дори сърдечносъдовата система. Застрашени са малките деца, възрастните хора, слабите, сърдечно и бъбречно болните и всички, които са с отслабена имунна система.
 
Късната есен и началото на зимата дават началото на новото сезонно разпространение на грипния вирус. Грипът се очаква да достигне своя връх към края на януари до началото на март, както обикновено. Трудно е обаче да се предскаже броя на хората, които ще се разболеят.
 
Ваксинацията на повече хора е свъзана с по-малка вероятност грипът да бъде разпространен и обещава сезонът да е много по-лек. Все още не е твърде късно за ваксиниране срещу най-често срещаните щамове, очаквани тази година. Действието на ваксината обаче отнема около две седмици.
 
Дали има смисъл от ваксиниране сега за конкретен случай, особено като не се пренебрегва и фактът, че ваксината не дава 100% гаранция за защита от заболяване, е препоръчително да се обсъди с лекуващия лекар или със специалист към кабинетите на Националния имунизационен и консултативен център на Националния център по заразни и паразитни болести.
 
За много пациенти се оказва проблем да определят дали оплакванията им се дължат на т. нар. настинка или грип, тъй като и двете състояния имат еднакви симптоми като кашлица, хрема и болки в гърлото.
 
Повишената температура и умора са характерни оплаквания за сезона. Затова, не е задължително те да са свързани с грипа.
 
Щателно измиване на ръцете все още е най-добрият начин за предотвратяване на заразата и разпространението на грипа и други причинители на инфекциозни заболявания. Заразата се предава предимно от болен от грип човек чрез по въздушно-капков път, тоест чрез пръски, капчици от слюнка, които се отделят при говорене, кашляне, кихане. По често вирусите на простудата и грипа навлизат в организма при допир на замърсени пръсти с открити лигавици, например на носа и очите. Вирусите се разпространяват чрез контактни повърхности като дръжки на транспорт, копчета на асансьори, плотове, клавиатури и др.
 
Грипът е сериозно заболяване, което не бива да се пренебрегва. За разлика от настинката, която се развива последователно в няколко дни и може да премине и с лек дискомфорт, грипът поразява изведнъж. За него са характерни повишената температура и неработоспособност. Грипът крие риск от сериозни усложнения, което налага адекватна и навременна терапия и покой за няколко дни. Това значително скъсява периода на възстановяване и неработоспособност.
 
Малко известен факт е, но грипът може да е причина за смърт, което се отнася предимно за хората в риск. Равносметката на експертите от СЗО е, че на година от грип умират между 250 – 500 хиляди души по света.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: грипсимптомилечение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Discovery преди 9 години
Знчи аз съм, като грипа... комшийката отведнъж я повалих, ама и за още се моли... :D :D :DСега сериозно, номер една истината казва... Не го подценявайте
2
1
 
3
 
! Отговори
българин-неосигурен преди 9 години
Те па тиа докторйе! Аз всичко мога да излекувам с ракия и чесън.
1
1
 
4
 
! Отговори
Румби преди 9 години
Наистина не подценявайте грипа. "Благодарение" на него, майка ми направи миокардит и вече е със сърдечна недостатъчност.