По какво се отличават психично здравите хора?

Ето кои са положителните характеристики
26 дек 2014 14:58, Румяна Тасева
12
По какво се отличават психично здравите хора?
Снимка: Reuters, архив

Хората, които са емоционално здрави, контролират емоциите и поведението си. Те са в състояние да се справят с предизвикателствата на живота, да изграждат здрави връзки и да се възстановяват след неуспехи.

Обаче точно както се изискват усилия за изграждане и поддържане на физическото здраве, така е и с психичното и емоционалното здраве.
 
Подобряването на емоционалното здраве може да бъде истинско удоволствие и е в полза на всички аспекти на живота ни, включително повишаване на настроението ни и увеличаване на цялостното ни наслада от живота.
 
Какво е психично здраве или емоционално здраве?
 
Умственото или емоционалното здраве се отнася до цялостното благополучие. За него е важен начинът, по който мислим за себе си, качеството на взаимоотношенията ни с останалите, както и способността ни да управляваме чувствата си и да се справяме с трудностите.
 
Доброто психично здраве не е просто отсъствие на проблеми с психичното здраве. Да бъдеш психически или емоционално здрав е много повече, отколкото да не изпадаш в депресия, тревожност или други психични проблеми.
 
Вместо отсъствието на психични заболявания, психичното и емоционалното здраве се характеризират с наличието на положителни характеристики.
 
По същия начин, да не се чувстваме зле, не е същото като да се чувстваме добре. Докато на някои хора не могат да им влияят негативни емоции, те все пак трябва да правят неща, които да ги карат да се чувстват положително за постигането на психичното и емоционалното им здраве.
 
Хората, които са умствено и емоционално здрави, са:
 
  • изпитващи чувство на удовлетворение;
  • с жажда за живот и способност да се смеят и да се забавляват;
  • способност да се справят със стреса и се съвземат от несгоди;
  • чувствата за смисъл и цел са силно развити;
  • имат силно развита гъвкавост за научаване на нови неща и адаптиране към промените;
  • притежават силно развит баланс между работа и забавление, почивка и активност и пр.;
  • имат силно развита способност да изграждат и поддържат задоволяващи взаимоотношения;
  • имат добро самочувствие.
 
Тези положителни характеристики на психичното и емоционалното здраве позволяват участието в живота във възможно най-голяма степен чрез продуктивни, смислени дейности и стабилни взаимоотношения.
 
Тези положителни характеристики помагат на хората да се справят, когато се сблъскват с предизвикателствата на живота и когато възникват напрежения.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: здравеемоциипсихика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
16
 
! Отговори
тя преди 9 години
все по- трудно е да намериш човек в България с психично и емоционално здраве.
5
1
 
22
 
! Отговори
kvazi преди 9 години
Да си добре приспособен към болно общество - не е признак за добро здраве!
4
0
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 9 години
Има една болна от Параноидна шизофрения с халюцинаторен синдром и импулси за самоубийство, пратена на задължително 6 - месечно лечение в специализирано лечебно заведение. Със съдебно решение. Освидетелствана е с 0 ( нула ) % увреждания от специализиран психичен ТЕЛК - Бургас !Това е отговорът на вашия въпрос.
3
5
 
3
 
! Отговори
сексманиак преди 9 години
1. Вскеи път с хепиенд - ДА2. ДА3. За някой видове стрес - пеницилин. - ДА;4. името ми показва целта и смисъла - ДА5. пффф, ежедневно научавам нови начини и пози за хепиенд- ДА;6. работа и забавление - 2 в 1 - ДА;7. 1/2 ДА8. ДАизвод:начи, аз съм един психично здрав секманиак
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пак ме изтриха, излагате се, и се скопени т към чуство за хумор
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ИМАЛИ ТАКОВА ЖИВОТНО ПСИХИЧНО ЗДРАВ? ЩОТО АЗ ОЩЕ НЕ СЪМ СРЕЩАЛ.