Болният стомах и болестта на Паркинсон са свързани

Това открили от Института по биотехнологии в Хелзинки
29 дек 2014 08:52,
1
Болният стомах и болестта на Паркинсон са свързани
Снимка: Reuters, архив

Неспокойните и болни черва могат да бъдат индикация за появата на болестта на Паркинсон, твърдят учените.

Според ново изследване на екип от Института по биотехнологии в Хелзинки мозъкът и стомашно-чревният тракт са в постоянна комуникация помежду си.
 
Ето така след една чревна инфекция например би могла да даде информация за невродегенеративни заболявания като Паркинсон и множествена склероза, психични заболявания и Алцхаймер.
 
Учените открили, че болестта на Паркинсон е налице бактериален свръхрастеж в тънките черва. Освен това се появяват и метеоризъм, подуване на корема, диария, коремна болка.
 
Възможно е бактериите да отделят съединения, които влияят на нервите в стомашно-чревния тракт. Това води до увреждане на мозъка.
 
Ако по стените на червата има бактерии, те могат да влязат в кръвния поток, което води до реакция на антителата. Тогава патогените или имунния отговор разрушават нервните тъкани и сигналите към мозъка не могат да действат нормално.
 
Сега учените работят по декодиране и съставяне на бази данни на бактериалния геном.
 
В бъдеще ще бъде възможно да се извърши индивидуална оценка на бактериите в стомашно-чревния тракт, за да се определи подходящото лечение и профилактика на заболявания на мозъка.
 
Болестта на Паркинсон е прогресиращо моторно разстройство, което се развива, когато мозъкът губи клетки, които произвеждат допамин - химикал, който контролира усещането за удоволствие, а също така регулира движението и емоционални реакции.
 
Симптомите включват треперене, скованост, забавяне на движенията и проблеми с равновесието и координацията. Заболяването рядко покосява преди 50-годишна възраст и постепенно става по-лошо - до точката, където всеки ден е изпитание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Тлъб преди 9 години
Здрав и работлив стомах и черен дроб са задължителни за купонджиите