Как се лекува хремата?

Успехът от терапията зависи от причините за ринита и тежестта на състоянието
22 яну 2015 18:05, Румяна Тасева
2
Как се лекува хремата?
Източник: Reuters

Хремата или ринитът възниква вследствие на различни фактори, а лечението му трябва да е съобразено с причината за появата му.

УНГ специалистите отчитат съществено увеличение на заболяванията на носа и околоносните синуси и отбелязват, че ръстът им е свързан с увеличаването на алергичните заболявания в последното десетилетие, с намален локален и общ имунитет, с развитието на антибактериална резистентност.

Неалергичният ринит най-често се дължи на вирусна инфекция (според специалистите такива са 90% от случаите), но може също така да е следствие от други фактори: професионални, хормонални, медикаментозни, идиопатични (целогодишен ринит с неизвестен причинител). Може да бъде лекарствено индуциран, предизвикан от стрес, храни и др.

Когато ринитът е следствие от вирусна инфекция, организмът може сам да се пребори със заболяването в рамките на седмица или две. Но по-продължителната хрема налага задължителна консултация с лекар.

Какви са симптомите и за какво да внимавате?

Ринитът се характеризира с един или няколко от следните симптоми: ринорея (засилена водниста секреция), сърбеж, оток на носната лигавица, назална конгестия (запушен нос), кихане. Обикновено той се съпътства от възпаление, с изключение на някои форми като вазомоторен и атрофичен ринит. Често в процеса са ангажирани и съседните органи като уши, очи, фаринкс.

Повече за лечението на ринита можете да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: хремаринит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Проба преди 9 години
Сексът ( може и самозадоволяване ) води до стимулиране на всички системи в организма, което води до нужда от повече кислород.Тогава дихателните пътища се отпушват и се чувствам много по-добре.Преди много време го установих съвсем случайно !