Какво да правим, когато детето има фебрилен гърч?

Провокиращ фактор е повишената температура
24 яну 2015 17:11,
5
Какво да правим, когато детето има фебрилен гърч?
Снимка: Reuters, архив

Температурните гърчове се наблюдават сред децата, попадащи във възрастовата група от 6-месечна до 5-годишна възраст. Честотата на тези състояния се колебае от 2% до 5% като в някои страни като Индия и Япония достига 10% от децата в посочения възрастов интервал.

Въпреки сравнително нениската им честота и неприятното им име, тези гърчове са с доброкачествена прогноза. Под клиничната картина не се крият патологични промени в мозъчния паренхим. Това, обаче, трябва да бъде доказано с изследвания.
 
Основните критерии в класифицирането на фебрилните гърчове са тяхната продължителност, честота в денонощието и мащабa на процеса (дали обхващат цялото тяло или определени негови части). В зависимост от това, те се разделят на прости, комплексни и на фебрилен епилептичен статус.
 
Провокиращ фактор за фебрилните гърчове е повишената темпетарура на тялото над 38 градуса, обусловена, най-често, от вирусна инфекция. Въпреки това, всяко едно прегряване на тялото на детето или температурно състояние с друга етиология може да бъде фактор за отключването на тези временни пристъпи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СПАСЕНИТО ОТ ВИСОКАТА ТЕМПЕРАТУРА 38 ИЛИ 39 ГРАДУСА Е ЕДНА ПЕЛЕНА НАПОЕНА СЪС ОЦЕТ И ВОДА И ПОВИВАНЕ С НЕЯ ТЯЛОТО НА БЕБЕТО. СЛАГАНЕ НА КРАЧЕТАТА ЧОРАПКИ ПОТОПЕНИ В ОЦЕТ СЪЩО ТАКА И НА ЧЕЛОТО ЕДНА КЪРПИЧКА НАПОЕНА В ОЦЕТ И ВОДА. СЛЕД 15 МИНУТИ ТЕМПЕРАТУРАТА СПАДА ДО НОРМАЛНАТА. ТАЗИ ОПЕРАЦИЯ СЕ ПОВТАРЯ НЯКОЛКО ПЪТИ. ТОВА ДЕЙСТВАШЕ ЕДНО ВРЕМЕ И СПАСЯВАХМЕ БЕБЕТАТА ДОКАТО ДОЙДЕ ДОМАШНАТА ЛЕКАРКА. СЕГА СИГУРНО И ГОСПОД НЯМА ДА МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ. ЗАТОВА СЕ ПОЛУЧАВАТ И ТЕЗИ ГЪРЧОВЕ.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е да де, тя идеята е да си популяризират другия сайт и да си повишат посещенията, следователно рейтинга и да вдигнат цената на рекламата... Слагаш заглавие: "Сензационно откритие..." или "Скандал..." или "Веско Маринов..." и почваш препращанията по другите сайтове! А иначе са показали какво трябва да се прави на снимката: Слагаш детето в кофа с вода и го снимаш!
1
1
 
5
 
! Отговори
вера преди 9 години
"Какво да правим......" е заглавието.