Какво представлява вибрационната болест?

Сред основно засегнатите професии са миньори, каменоделци, стругари и други
24 яну 2015 20:00,
1
Какво представлява вибрационната болест?
Снимка: Reuters, архив

Вибрационната болест е професионално заболяване, възникващо вследствие на хронично излагане на цялото тяло или негови части на вибрационно въздействие. Това въздействие е свързано с трудовата среда и естеството на извършвания труд.

В зависимост от мащаба на оранизмовите промени, вибрационната болест се разделя на две форми - обусловена от местно вибрационно въздействие или от общо такова.
 
Локалната форма на заболяването обхваща ръцете по цялото им протежение или само работещата ръка, върху която се предават вибрации от работещия инструмент или машина.
 
Сред основно засегнатите професии са миньори, каменоделци, стругари и др.
 
За отключването и прогресирането на вибрационна болест е необходимо продължително излагане с години на увреждащия фактор. Промените, които настъпват в засегнатите крайници са от различно естество.
 
Наблюдават се нарушения в регулацията на тонуса на кръвоносните съдове в крайниците. Преобадават тези вляния на автономната нервна система, предизвикващи намаляване на просвета на съдовете (вазоконстрикция) и повишена чувствителност към студово въздействие на околната среда.
 
В резултат възникват т.нар. исхемични атаки. Те настъпват по време на вазоконстрикция и се характеризират с изтръпване, побеляване и студенина на пръстите на ръцете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари