Кои са най-опасните за нашето здраве диети?

И дали си заслужават риска
26 яну 2015 18:00,
2
Кои са най-опасните за нашето здраве диети?
Снимка: Reuters, архив

Много са тези, които непрекъснато броят калориите в яденето си и винаги започват нови и нови диети "от понеделник". Най-тиражираните хранителни режими обаче са истински стрес за тялото ни. Освен това неправилното хранене се отразява и на здравето и ума.

Дори да успеете да достигнете желаното тегло, дълготрайните последици за организма от диетата няма да са никак приятни. Преди да се подложите на режим, обещаващ бързо сваляне на теглото, е добре да помислите дали си заслужава риска...
 
Дюкан и Аткинс
 
Високопротеиновите диети трябва да се прилагат само под лекарско наблюдениe. Разграждането на белтъците води до освобождаване и натрупване на големи количества белтъчни метаболитни продукти. Те на свой ред се елиминират от бъбреците, което силно затруднява работата им. Не е препоръчително да се започва такава диета без проверка на бъбречната функция — лабораторни изследвания и образна диагностика по преценка на лекар.
 
При провеждането на такава диета съществуват и рискове от хипогликемия и хиповитаминоза, както и недостиг на есенциални мастни киселини. Тези състояния водят до бърза умора, значителна отпадналост, липса на концентрация и неработоспособност.
 
Не е препоръчително високопротеиновата диета да се спазва повече от един месец. Противопоказна е при деца, юноши, бременни и кърмещи жени, хора със заболявания на бъбреците, черния дроб, сърцето, диабетици на сулфамидни препарати или на инсулин, възрастни хора.
 
Без подходящо последващо захранване под лекарски контрол изгубените килограми се възстановяват много бързо след края на диетата.
 
Експресните диети
 
Те най-често се използват преди срещи, тържества или отпуска. Всички килограми, които сте натрупали за година, например, се опитвате да свалите за някакви си 5 до 7 дни. Вие не просто свеждате количеството на калориите до минимум, а практически гладувате. Преценете сами: за закуска – 1 яйце, на обед – 100 г месо или плодове, за вечеря – запарка от успокояващи лечебни билки.
 
Подобно гладуване предизвиква слабост, главоболие, повдигане, запек. Едва ли в това състояние можете да се почувствате щастливи, дори и да сте влезли в любимата си рокля. И най-важното: колкото по-кратка и сурова е диетата, толкова по-бързо ще възстановите загубените килограми.
 
Може би именно заради това тези диети започнаха да губят своята популярност.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: диетиДюканвредиАткинс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
фягфй преди 9 години
Диетата била "високопротеинова", но "Разграждането на белтъците води до освобождаване и натрупване на големи количества белтъчни метаболитни продукти". Това журналистите, сте най-големите родоотстъпници. Какво ти пречи да не използваш чуждици? Като толкова е модерен английския, пиши статии на английски.
1
0
 
9
 
! Отговори
Мавродиев преди 9 години
Близък кара диетата на Дюкан, свали 20 килограма. Жлъчката му замина и я извадиха. След три месеца си върна теглото. Резултат никакъв.