Диабетът може да се дължи и на дефицит на витамин А

Витаминът повишава активността на тези бета-клетки
27 яну 2015 20:05,
0
Диабетът може да се дължи и на дефицит на витамин А
Източник: Reuters, архив

Дефицитът на витамин А би могъл да се разглежда като потенциален „двигател“ за развитието на захарна болест, твърдят учени от Ню Йорк.

Ново изследване, публикувано в сп. Biological Chemistry разкрива, че недостатъчното консумиране на плодове, зеленчуци, месо и млечни продукти буквално ни „гарантира“ появата на диабет тип 2.

Болестта се характеризира основно с инсулинова резистентност, в която инсулин-продуциращите бета-клетки в панкреаса не са в състояние да функционират ефективно.

Точно тук играе роля витамин А – той повишава активността на тези бета-клетки.

Данните от проучването сочат, че нивата на витамин А са в пъти по-ниски при диабетиците, отколкото при останалите хора. Две теории подсказват на какво се дължи това.

Според едната пациентите с диабет вероятно имат проблеми с пренасянето на складирания в черния им дроб витамин А. При тях липсват механизмите, които пренасят витамин А от черния дроб до местата, където има нужда от него, например в ретината.

Това важи и за хората, които имат проблем с нивата на кръвната си захар.

Другата теория се основава на факта, че получаваме голяма част от нужния витамин А, като ядем храни, богати на бета-каротин, който в организма ни се превръща във витамин А.

Бета-каротинът се съдържа в жълтия пигмент на плодовете и зеленчуците (например моркови, тиква, пъпеш и други). Хората с диабет явно имат затруднения при превръщането на бета-каротина във витамин А.

Само няколко храни съдържат предварително образуван витамин А, главно черният дроб на рибата и други животни.

Ето защо диабетиците трябва да приемат допълнително витамин А или мултивитамини, които съдържат самия витамин, а не бета-каротин.

Учените се надяват, че наблюденията им ще спомогнат за по-успешния контрол над диабет тип 2, както и за изготвянето на максимално здравословен режим на хранене за пациентите със захарна болест.

Повече полезна информация на здравна тематика може да намерите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари