Каква е разликата между ненаследствен и наследствен рак на млечната жлеза?

И при двата туморните клетки са генетично променени клетки
Обновена: 29 яну 2015 19:19 | 29 яну 2015 19:19,
1
Каква е разликата между ненаследствен и наследствен рак на млечната жлеза?
Източник: Reuters, архив

Туморните клетки, във всички случаи, са генетично променени клетки. При по-голямата част от пациентите, тези промени се натрупват в ДНК на клетката в течение на целия им живот. По този начин, растящият брой мутации достига едно ниво, над което клетката не може да задържи злокачественото си израждане.

Друга, значително по-малка част от пациентите, притежават по рождение в ДНК-то си мутирали копия на гени, които или са необратимо патологично дезактивирани, или е необходимо много по-слаб стимул за тяхното активиране и пускане в ход на туморен процес. Тези ракови заболявания не са изцяло наследствени. Но, при тях се счита, че тежестта на наследствения фактор е определяща за развитието на тумор при наличието на други предразполагащи фактори.

Следователно, разликата между наследствените и ненаследствените ракови заболявания, е в това, че при наследствените основният мутирал, но не единствен необходим за развитие на рак ген, е унаследен от майката или бащата.

Само 5% от случаите на рак на гърдата и 10% от тези на рак на яйчника са наследствени и за развитието им основно са отговорни унаследени мутирали гени от родителите.

Всеки един от родителите може да бъде носител на мутиралия ген и вероятността да го предаде на поколението си е 50%. Това е така, защото туморните гени, в случая, не са разположени в половите хромозоми и предаването, за разлика от изявата на тумора, не зависи от пола.

Кои са характеристиките, които отличават наследствения от ненаследствения рак на млечната жлеза и яйчниците, прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари