Бразилски орех - враг на наднорменото тегло

Той е най-добрият и ефикасен естествен източник на селен
30 яну 2015 21:02,
2
Бразилски орех - враг на наднорменото тегло
Снимка: Reuters, архив

Бразилският орех (Bertholletia excelsa) е най-добрият и ефикасен естествен източник на селен. Тази уникална ядка се среща само в горите на Амазонка, където дървото е диворастящо и дори не се култивира.

 
Славата му в Европа идва след откриването на Новия свят. Легендата разказва как един испански офицер решил да даде на своите изгладнели и изтощени подчинени бразилски орехи.
 
След известно време войниците възвърнали животворните си сили, в резултат на което испанците донесли непознатата тогава ядка на Стария континент.
 
Бразилският орех е с високо съдържание на протеини и фибри, които помагат за контролирането на глада и по този начин помагат да се намали нежеланото тегло.
 
Ядките също са много богат източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които помагат да се намали рискът от сърдечносъдови заболявания.
 
Те поддържат по-ниско ниво на холестерола като по този начин намаляват риска от заболявания като сърдечни удари и инсулти. Бразилският орех е богат на цинк и затова се препоръчва за консумация при недостиг на цинк и профилактика или терапия при инфекции, в това число и грип.
 
Не трябва да се прекалява обаче с консумацията на бразилски орех, тъй като той е богат на мазнини.
 
Една равна супена лъжица смлени бразилски орехи е напълно достатъчна, за да се набавят в организма полезните съставки, които помагат за добро самочувствие, обмяна на веществата без заплаха от натрупване на излишни килограми.
 
Трябва да се внимава с употребата на бразилския орех и поради това, че селенът в повече може да причини усещане за умора, раздразнителност и разстроен стомах.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
jfgkkkkkkknm преди 8 години
Koteto kato mu gledash figurata nali se sestash, che e poddurjana sus braz. oreh
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щото има два големи бразилски ореха...
1
0
 
3
 
! Отговори
Един преди 9 години
За бразилския орех добре... Ама не знам това коте на снимката какво общо има с орехите?