Електрошокова терапия или как електричеството помага

Тя е официално признат метод на лечение в психиатрията
26 фев 2015 17:58,
5
Електрошокова терапия или как електричеството помага
Източник: Reuters, архив

Електрошоковата терапия не е алтернативна медицина, а конвенционалната медицина в действие. В съвременната психиатрия електоконвулсивната терапия е основна форма на неинвазивното лечение на някои психични заболявания.

Идеята за предизвикването на генерализиран гърч като лечебна процедура в терапията на психично болни се е зародила през 30-те години на 20-и век. Тогава унгарският учен Ладислав Медуна предизвиква генерализиран епилептичен припадък у шизофренно болни пациенти, използвайки комбинация от два медикамента. Този експеримент оказал положително влияние върху тяхното състояние и поставил научната основа за идеята, че предизвиканите епилептични припадъци може да се използват с терапевтична цел.

По този начин логически се зародила хипорезата, че електрическият ток е в състояние да предизвика подобни на лекарствата ефекти върху мозъка, в частност генерализиран тонично-клоничен гърч (grand mal припадък) и това да има облекчаващ или временно лечебен ефект върху някои психични болести. В рамките на следващите 10-ина години започнало прилагането на електрошоковата терапия върху пациенти и през 1951-ва година е въведена съвременната, модифицирана версия на терапията.

Днес електроконвулсивната терапия (ЕКТ) е официално признат метод на лечение в психиатрията. В някои страни приложението на електрошок е силно ограничено, в други е дори забранено. Въпреки това, е факт, че над 1 милион души годишно се подлагат на такава процедура, а медицинската общност е обединена около становището, че позитивите далеч надхвърлят възможните усложнения. Регистрираните смъртни случаи са с честота 4 на 100 000 процедури.

Повече за електроконвулсивната терапия може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До #$&По-скоро не знаеш какво говориш.
3
1
 
3
 
! Отговори
знайко преди 9 години
при тоиа скъп ток само ни требва.
2
4
 
0
 
! Отговори
... преди 9 години
4ela sum , ne sam zapoznata
1
7
 
10
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Този метод се използва при неизлечимо болни психопати. Резултатът е растение, а не човек.. Освен това изобщо не е 'всепризнат', ами по-скоро е отхвърлен и то отдавна!