Нетипични симптоми на депресия

Може дори да се стигне до загуба на памет
26 фев 2015 21:23,
0
Нетипични симптоми на депресия
Източник: Reuters, архив

Оказва се, че понякога е възможно симптомите на депресия да се изразяват в нетипични на пръв поглед действия, отстрана на засегнатия. 

Такъв един пример е безразборното пазаруване. За много хора, страдащи от депресия, импулсивното пазаруване служи като начин да повдигнат самочувствието си и да се разсеят. Ефектът от този тип терапия обаче е краткотраен. 

Близо една трета от хората, които страдат от тежка депресия, злоупотребяват с консумацията на алкохол. Макар да изглежда, че едно питие може да ни „изправи на крака“, алкохолът всъщност е депресант. Прекомерната му консумация може да влоши и зачести епизодите на депресия. 

Състоянието може да бъде причина и за разсеяност. От данни от проведени проучвания се констатира, че дългите периоди на депресия могат да повишат нивата на кортизола. Това може да доведе до „свиване“ или отслабване на някои части на мозъка, свързани с паметта и познавателните способности. 

Депресията, при която се наблюдава загуба на паметта, е най-тежка сред по-възрастните хора. Добрите новини са, че лекуването на състоянието може да повлияе и на тези проблеми.

Има научни данни, които установяват връзка между депресията и прекомерното време, прекарвано в Интернет. 

Установено е още, че младежите, които страдат от депресия, са склонни да трупат излишни килограми в областта на талията, което повишава риска от сърдечносъдови заболявания. Състоянието се свързва и прекомерната консумация на храна, особено сред хората на средна възраст.

Повече полезна информация може да прочетете в рубриката „Здрав ум“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: алкохолдепресияпамет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари