СЗО алармира: 1 млрд. младежи рискуват слуха си заради силна музика

Слушалки и дискотеки крият сериозен риск от увреждане на слуха
27 фев 2015 21:31, Красимир Ангелов
5
СЗО алармира: 1 млрд. младежи рискуват слуха си заради силна музика
Снимка: Reuters

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че 1,1 милиарда млади хора по света са изложени на риск да увредят слуха си, заради прекалено силната музика, съобщават световните агенции.

Около половината от тях се излагат на нездравословни нива на звука, като надуват до максимум стерео слушалките си. Останалите около 40 процента могат да получат увреждания по време на посещения на дискотеки, клубове, концерти и спортни събития, при които децибелите са много високи.

СЗО предупреждава младите хора да слушат силна музика в слушалките си не повече от час на ден, за да запазят слуха си.

Нощните клубове и дискотеките по правило пускат музиката си на нива около 100 децибела, което е еквивалентно на издадения шум на ударен пневматичен чук от близко разстояние. На подобни нива слухът не трябва да се излага повече от 15 минути, твърди са учените.

СЗО препоръчва на организаторите на дискотеки и концерти да раздават тапи за уши и да осигуряват зони с по-ниски нива на звука.

Увреждането на слуха може да има сериозни последствия за физическото и психично здраве на човека, особено за младите хора. Загубата на слуха в повечето случаи и невъзстановима, припомнят учените.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: младежисзослух
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
до 1 българин преди 9 години
вече отдавна не съм тийнейджърДискотекитес ега неса като по твоето време. И аз съм ходила, не колкото теб и слухът мие добре. Но от години не съм стъпвала, вероятно от 15г. Времената и шумовите нива се промениха. Твоят случай не е в противоречие с инфото от статията.
4
1
 
2
 
! Отговори
един българин преди 9 години
Цял живот съм ходил по дискотеки и слухът ми е като на сибирски рис!В казармата бях радиотелеграфист а вече отдавна не съм тийнейджър и съм си запазил слуха напълно.Най-лошият звук за слуха е така наречения бял шум. Имам колега който така си е увредил слуха.Такъв силен дразнещ шум се среща в промишлени предприятия, в парния котел на ТЕЦ, при самолети, ракети и прочие.Силният звук от хубава музика е приятен.
3
1
 
1
 
! Отговори
25 години ПАНАИРИ преди 9 години
Предлагам МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО,ОСВЕН ТАКСИ,ГЛОБИ,НАЛОЗИ И ДР.СЪБИРАНИЯ НА ПАРИ ЗА вредни храни,ДА ПОМИСЛИ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА ПОДОБНИ ЗА : СИЛНА МУЗИКА,НЕИЗМИТИ ПРОЗОРЦИ,НЕБОЯДИСАНИ ВХОДНИ ВРАТИ,НЕЛЪСНАТИ ОБУВКИ...Списъкът може да е безкраен,когато целта е ясна - МЪНИ,МЪНИ,МЪНИ,МЪНИ.
2
3
 
1
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
всички чалгари са глухи !
1
2
 
5
 
! Отговори
WTF преди 9 години
Кво викаш , че н'тъ чувам .:) И като цяло са ми много смешни, като те спре някой да те пита нещо , не чува, защото е със слушалки