Анемията се познава по бледата кожа

Избледнялата кожа може да е в следствие и на силна уплаха
Обновена: 1 мар 2015 10:18 | 1 мар 2015 10:17,
0
Анемията се познава по бледата кожа
Източник: Reuters, архив

Цветът на кожата се определя от няколко фактора - количеството кръв, дебелината й, както и количеството меланин в нея. Когато кожата придобие много блед цвят, това може да е сигнал за различни процеси, които се случват в организма.

Бледостта може да засегне и вътрешната мембрана на долните клепачи, дланите на ръцете, ноктите, езика и лигавицата в устната кухина. Има данни, според които бледостта в областта на очите е признак за анемия. Възможно е избледнялата кожа да е вследствие и на израз на емоции като силна уплаха.

Състоянието често се появява заедно с други симптоми, свързани с анемията. Те варират според вида на заболяването:

Тежка анемия

- Учестен сърдечен ритъм.

- Задух.

- Високи или ниски нива на кръвното налягане.

- Загуба на съзнание.

- Нередовна или липсваща менструация при жените.

Хронична анемия

Анемията, която се развива бавно, може да е съпроводена със симптоми като бледа кожа, чувство на умора и чувствителност към студа. Възможно е да се появи и обилно менструално течение или петна кръв след дефекация.

Блокирането на артерия в крайник, което да доведе до лоша или липсваща циркулация на кръв, може да причини локална бледост на кожата. В тези случаи крайникът става болезнен и студен, като резултат от липсата на циркулираща кръв. 

Необходима е незабавна консултация с лекар, ако внезапно се развие обща бледост. Избледняването на кожа, свързано със загуба на кръв и прилошаване, повръщане на кръв, кървене от ректума са състояния, които изискват спешна помощ. 

Недостиг на въздух и внезапна поява на бледост, болка и изстиване на крайник също са обезпокоителни симптоми, които налагат незабавна медицинска помощ.

Повече информация, свързана с здраве и красота, може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари