Здравето на жената през различните етапи на живота

И как можем да помогнем при различните смушения
2 мар 2015 22:22, Румяна Тасева
7
Здравето на жената през различните етапи на живота
Източник: Reuters, архив

С напредъка на медицината и желанието за по-здравословен начин на живот жените повече отвсякога преминават с лекота трансформациите, настъпващи в различните етапи на съзряване.

Няма как да избягаме от сътресенията на пубертета и физиологичните промени през годините. Но добрите ежедневни навици и профилактиката са златният ключ към красотата, здравето, самочувствието и удоволствието от живота – на всяка възраст.

Пубертет – с навлизането в пубертета момичето преминава през дълга серия от сериозни физически и психически трансформации. Тези промени може да са съпроводени със силен стрес и съзряващата тийнейджърка да се фокусира прекалено много върху физиологията и външния си вид. Не случайно именно в този период възниква риск от хранителни разстройства като анорексия и булимия и др. Хормоналните промени в съчетание с неадекватен хранителен режим може да доведат също до натрупване на килограми със съответен риск от здравословни проблеми. Заложените до този момент навици за балансирано хранене и физическа активност (или пък липсата им), ще дават своето отражение върху здравето през целия живот.

Какво е нужно: редовни профилактични прегледи при личния лекар. Здравословно хранене - с достатъчно протеини, витамини и минерали (витамините от група B подпомагат доброто функциониране на нервната система). Ограничете захарта и захарните изделия, както и бързите храни, които действат негативно на хормоналния баланс. Активно спортуване. За изграждане на здрава костна система - ежедневен прием на калций и витамин D, в комбинация с Шуслерова сол №2 калциев фосфат (3 пъти по 1 таблетка дневно, за 2-3 месеца).

Калцият и витамин D са изключително важни в този период на ускорен растеж. Освен че повишават здравината на костите, приемът им намалява риска от остеопороза на по-късна възраст. Шуслерова сол №2 е нужна за правилното усвояване и разпределение на калция в организма. Калциевият фосфат помага също така при анемично състояние в пубертета, за правилното усвояване на хранителните вещества, подпомага клетъчното делене и тъканния растеж.

За останалите етапи на женското здраве може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
9
 
! Отговори
Пич от Мороко преди 9 години
Те тази скука, няма как да я прочета.