Как ниските температури активират мозъкa?

Студът може да ни изкара от депресията
6 мар 2015 16:12,
3
Как ниските температури активират мозъкa?
Снимка: Reuters, архив

България посрещна утрото на 6-ти март в зимна приказка. Тази картина смени предхождащите няколко слънчеви дни и изглежда ще се запази през следващите денонощия. Студът често е набеждаван като съюзник на редица болести. Все пак, в живота едва ли има нещо, което да е изцяло вредно за здравето, и, в този ред на мисли, студеното време също може да бъде посрещнато с усмивка!

Ниските температури на околния въздух ускоряват метаболизма и топлопродукцията в човешкото тяло. Това е компенсаторен механизъм, насочен към запазване на температурната хомеостаза. Ускореният метаболизъм е краен ефект на регулаторна верига, стартирала от студовите рецептори в кожата.
 
От друга страна, студеният въздух е наситен с повече кислород. Най-чувствителният огран към съдържанието на кислород във въздуха е мозъкът, в частност кората, която е еволюционно най-младата структура. По-големият приток на кислород стимулира мозъчните процеси и излизането на студено има събуждащ ефект.
 
Събуждащият ефект на студа се опосредства и по друга линия. Температурата на околната среда се регистрира от кожните студови рецептори. Информацията от тях се предава до гръбначния мозък и по него тя достига до висшите звена на централната нервна система.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: студдепресиямозъксняг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз като е студено, мисля само за червено вино и за секс. Почнах да се притеснявам, че нещо съм сбъркан
1
4
 
2
 
! Отговори
fffffufela преди 9 години
Доказателство, защо северните народи са създали и създават сериозна наука, а южните са били и ще си останат ман..ли.