Какво се случва в организма, когато пием газирани напитки?

Особено голям е рискът за децата
Обновена: 25 мар 2015 22:10 | 25 мар 2015 21:42,
13
Какво се случва в организма, когато пием газирани напитки?
Източник: Reuters, архив

Веднага след попадането на газираната напитка в организма, панкреасът започва да произвежда инсулин. Инсулинът е хормон, посредством който кръвната захар се усвоява от клетките, тя представлява тяхното "гориво". 20 минути след консумацията на напитката нивата на кръвната захар се повишават. Тогава реагира и черният дроб, който превръща излишната захар в мазнини.

45 минути след чаша газирана напитка, се усвоява кофеинът, който се съдържа в нея. В резултат на това се покачват нивата на кръвното налягане. 

Повишава се отделянето на допамина, който стимулира центровете в мозъка, отговорни за удоволствието. 

Час по-късно нивата на кръвната захар рязко падат. По това време много хора посягат към втората чаша от напитката или към закуска, която също съдържа захар и кофеин.

Газираните напитки имат връзка с епидемията от затлъстяване. Изследователи от Харвард изчисляват, че всяка допълнителна кола повишава риска от затлъстяване с 1,6 пъти. След 20-годишно наблюдение над 40 000 мъже и жени, учените установяват, че рискът от инфаркт при тези, които ежедневно консумират по газирана напитка, е 20% по-голям. 

Газираните напитки повишават опасността от развитие на метаболитен синдром – състояние, което води до диабет и сърдечни заболявания. 

Децата, които редовно консумират газирани напитки, са 80% по-застрашени от развитие на диабет тип 2. Голям е рискът по-късно в живота да имат проблеми с бъбреците, репродуктивното здраве, зъбите, както и да страдат от остеопороза, астма.

Повече полезна информация може да прочетете в рубриката „Хранене“ на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В моя организъм нищо не се случва, защото не пия газирани ***. Децата ми също никога не са пили газирано, така сме си ги научили. В къщи си имаме сокоизтисквачка, миксер за нектари, кеф ти сок, кеф ти нектар, хоп - едно морковче за витамини, варианти хиляди.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен8Ръждясали жабки и болтове, от скеле също.
6
0
 
41
 
! Отговори
Отрова преди 9 години
ИЗКУСТВЕНИТЕ ПОДСЛАДИТЕЛИ наречени бяла смърт, сладката смърт, бавната смърт, сладък убиец и т.н.Безалкохолните напитки като ДЕРБИ, АСПАСИЯ, СЕРИНО и много други съдържащи : ЦИКЛАМАТ (Е952), АЦЕСУЛФАМ К (Е950),АСПАРТАМ (Е951)Са Вредни за Вашето Здраве!!!!!!! !!
5
1
 
20
 
! Отговори
аз преди 9 години
освен това благодарение на аспартама газираните напитки са и отлично лекарство против запек. без майтап!п.п. не е опасна захарта в тях а АСПАРТАМА
4
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам защо в статията заменят думата Кока Кола с газирана напитка !?! В лимонадата колко кофеин има ? Газираната вода вреди ли ? Че доста ме кефи да я пия особено с уиски .
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бумбаастик!
2
2
 
1
 
! Отговори
Иван Първи преди 9 години
Тия от общината са абсолютни ненормалници! Да дойдат и вдемат една луда да им пее - в София, където наливоме минерална вода. Тя има поне десет дипломи.
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
значи аз съм болен.след всяка чаша газирано,изпускам газовете отзад.