Пациентите ще пишат оценки на болниците

Здравната каса ще реже договорите с двойкаджиите
26 мар 2015 09:21,
14
Пациентите ще пишат оценки на болниците
Снимка: Булфото, ахрив

Пациентите ще оценяват болниците, а Здравната каса ще прекратява договорите си с лечебните заведения, срещу които има системно недоволство.  Това е една от промените в Закона за здравното осигуряване, който беше одобрен на първо четене, съобщи Нова тв.

Стотици недоволни пациенти са подали жалба в Изпълнителната агенция Медицински одит през изминалата година. Оплаквания заливат и пациентски организации.

"Основният дефект на здравната ни система продължава да бъде ниското качеството на медицинската помощ", обясни д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата на пациентите.

От 480 сигнала, 320 са именно за оказаните грижи. Другите жалби са за затруднен достъп до лечение и за нерегламентирани плащания.

Най-масово е пациентското недоволството срещу големите лечебни заведения. Сред тях са "Пирогов", ИСУЛ, "Св. Марина" във Варна и "Св. Анна" в София. Болница "Св. Иван Рилски" в столицата, също е в списъка. 

Според промените в закона за здравното осигуряване, Касата ще проучва дали пациентите са доволни от медицинските услуги, за които тя плаща.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
АНОИМНА преди 9 години
НЕ ЗНАЯ КОЛКО РЕАЛНА ЩЕ БЪДЕ ОЦЕНКАТА ОТ ПАЦИЕНТ С ПСИХИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ! АМИ , ЧЕ ТЕ ВИНАГИ СЕ ИЗКАРВАТ ПРАВИ И ИЗИСКВАТ И НЕЩА, КОИТО НИКОЙ НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ИМ ДОСТАВИ ИЛИ НАПРАВИ.ОСОБЕНО ОТ ТЕЗИ ,КОИТО СМЯТАТ , ЧЕ ИМАТ САМО ПРАВА ,А ДРУГИТЕ СА ИМ ЗАДЪЛЖЕНИ. НЕ МИ СЕ МИСЛИ КАКВО ЩЕ БЪДЕ С ТАЗИ ГЛУПОСТ- ДА ТЕ ОЦЕНЯ ЧОВЕК , КОЙТО И ХАБЕР СИ НЯМА ОТ НИЩО." ООООО- СВЕЩЕННА ПРОСТОТА- ГАЛИЛЕО ГАЛИЛЕЙ"
10
1
 
3
 
! Отговори
противоречие преди 9 години
и в пост 11 и в статията........къде е границата м/у т нар "Истински лекари" и несправедливо наричаната "Бяла мафия"?Какво се очаква ,за да един лекар истински?- да обезпечи безсмъртие , да е като перпетум мобиле или поне да мине на фотосдинтеза???Конкретно за статията ........ако пациента се чувства ощетен ,тогава кой трябва да му заплати консуматива .......доставчика или хирурга му???При повреда на колата кой заплаща .......монтъора , собственика и или Каското , ако има такова.Аналогично
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българина винаги е бил неблагодарник така че следствието и е ясно.Така ли не се роди министър да се справи с бялата мафия.Пари има но се усвояват от определени мафиози наричащи се лекари.Господин министър подайте ръка на истинските лекари докато са още в българия.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кога ще трябва да оценявам болницата: 1. когато влизам и съм уплашен?; 2. когато съм в процес на лечение и съм уязвим от участващите в него?, 3. когато ме изписват от болницата? Нека някой отговори, моля! Това са три етапа с три различни очаквани оценки ....
7
0
 
4
 
! Отговори
Да !до 8 преди 9 години
И да поощрим наглостта....защото понятието "удовлетворен от дадена услуга" е много разтегливо ,без точни критерии за преценка и доказване...
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредната глупост.Навсякъде по света пациентът (клиентът) дава най-истинската оценка за получаваната услуга по естественият начин - с парите си!Но тъй като тук това е "свръхсложно" за разбиране, що да не му измислим още по-сложни начини?
5
0
 
6
 
! Отговори
нека сме реалисти преди 9 години
Твърде наложително е да се регламентира това"право на второ мнение"Това е един от лостовете за преразход на ограничения ресурс. Трябва да се знае кой ? и кога ? и кой заплаща това "Второ мнение"? Защото то се иска преди да е извървян лечебно диагностичния алгоритъм още при първи преглед. Невежеството и недобрсъвестността се ширят! каква оценка ще даде пациент ,на който му е отказан Ядрено магнитен резонанс при "някакво си усещане в колянто" - без видими изменение , без изчакване .....
4
1
 
4
 
! Отговори
лекар преди 9 години
Моя пациентка ми се обиди ,че отказах да й обясня какво е новопоявил се Бедрен блок ,въпреки че имаше и талон за кардиолог.При липсата на лекари и натовареността пред кабинети няма как любезно да се изслушва разказ за препоръки от "компетентни " съседи и ред подобниИ според мен ЗЗО дава твърде много права на пациентите .........доказвам:"правото на избор" "Правото на второ мнение"
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По рушветчийство, веднага пиша 6 на Пирогов.
2
1
 
6
 
! Отговори
а така! преди 9 години
А има ли точни критерии за оценка? Ежедневна реалност е пациент да си " постави диагноза по интернет " и после да отстоява мнение.Ежедневна реалност е пациент да влиза на преглед със заключение от сорта"сигурно ми е това " и да не съобщава нито един симптом........и ако не приемеш твърденията му си "некомпетентен"......това нарушение ли е и чие???
1
3
 
0
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 години
А дано, ама надали!