Табата тренировка – с какво се различава?

Спада към високоинтензивните интервални тренировки
28 мар 2015 14:58,
1
Табата тренировка – с какво се различава?
Източник: Reuters, архив

Табата тренировката попада в категорията на високоинтензивните интервални тренировки. Касае се не толкова за конкретен тип занимание като включени упражнения, а за организацията на натоварването по време на фитнес тренировка или спортуване въобще.

Доктор Ицуми Табата е изследовател от Националния Спортен Институт на Токио. Той провел следният научен експеримент: разделил спортуващи на две групи с различна организация на тренировката и отчел резултатите след 6 седмици. Първата група, в сравнение с втората, била с по-продължителна тренировка, по-дълги паузи между извършваните упражнения и по-често посещение на фитнес залата.

Резултатите показали увеличение на аеробния (кардиоваскуларен) капацитет на трениращите от първата група. Втората група, обаче, демонстрирала значително по-забележим ефект, както в аеробния, така и в анаеробния (мускулния) си капацитет.

На базата на тези наблюдения, доктор Табата доразвил идеята си и въвел нов начин на организация на натоварването по време на фитнес тренировка. Методиката е съобразена не само с повишената ефективност на по-интензивните кратки натоварвания, но и с ежедневно практичната полза от по-кратките тренировки.

Оновният принцип на Табата тренировката е конкретното упражнение да бъде извършено в 8 серии, всяка с продължителност от 20 секунди и пауза между сериите от 10 секунди. По този начин цялата мускулна група се тренира сумарно за 4 минути с почивките. След приключване на 8-мата серия се почива за една минута и се преминава на друго упражнение.

Още за Табата тренировка може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
лупи преди 9 години
Да, и след първата серия умираш :)))