Шофьорите са недоспали – пазете децата

Според Сотир Марчев смяната на часовника води до катастрофи
30 мар 2015 09:15,
12
Шофьорите са недоспали – пазете децата
Снимка: Reuters, архив

"Ние сме недоспало общество и когато отнемеш на българите още един час, следват непредсказуеми промени в организма. Според статистиката от 2012 година при смяната на времето, инфарктите скачат с 10-12%, когато се върнем към нормалното – намаляват'. Това каза пред Нова телевизия кардиологът д-р Сотир Марчев.

Според него, следствие от смяната на времето са и пътните произшествия – само вчера има три тежки катастрофи, довели до човешки жертви и това няма да е единичен случай.

Кардиологът посъветва родителите да не пускат децата си сами на училище и да ги придружават поне в следващите няколко дни, тъй като рискът да попаднат в пътно произшествие e голям.

"Шофьорите, които са недоспали, често предприемат необмислени маневри и изпреварвания, затова карайте по-бавно, за да нямате проблеми", посъветва Марчев. Той бе категоричен, че биологичния часовник на човек реагира бурно на промененото време и по-ранното ставане и съветва всички да си лягат по-рано.

Специалистът смята, че лятното часово време е полезно за туризма чисто икономически, то увеличава туристическия сезон по морето с един час всеки ден. „Но дали това компенсира загубите на обществото”, попита кардиологът.

Той каза, че всеки трябва да си знае кръвното налягане, колко му е пулса и дали теглото му е в рамките на нормите.

"Ако получите тежест в гърдите, съпроводено с гадене и повръщане, трябва да се обадите на 112 и да не се опитвате да стигнете до болницата сами", допълни още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отменете тая тъпотия Лятно време?Гадост и половинаДокторите също са недоспалиНе ходете на доктор през лятото
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СМЯНАТА НА ВРЕМЕТО ЗАПОЧНА ПО ВРЕМЕТО НА ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ ТОТАЛИТАРИЗЪМ ПРЕЗ 1979 ГОДИНА. НО ТОГАВА ИМАШЕ НЯКАКЪВ СМИСЪЛ ЗАЩОТО ВСИЧКИ РАБОТЕХА В ЗАВОДИТЕ И ФАБРИКИТЕ КОИТО МУТРИТЕ УНИЩОЖИХА. ТОГАВА КОНСУМАЦИЯТА НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ БЕШЕ МНОГО ГОЛЯМА ЗАЩОТО ВСИЧКИ МАШИНИ КОИТО РАБОТЕХА В ЗАВОДИТЕ И ПРЕДПРИЯТИЯТА БЯХА ЕНЕРГОЕМКИ. А СЕГА ПРИ ТАЗИ БЕЗРАБОТИЦА КАКЪВ Е СМИСЪЛА? НА МАЛКОТО ОСТАНАЛИ РАБОТЕЩИ ПРОСТО ИМ СЕ ОБЪРКВА РЕЖИМА ЗА МЕСЕЦИ НАПРЕД. НО СЛЕД КАТО СИ ТРАЙКАТЕ ЩЕ ВИ БЪЗИКАТ ОЩЕ ДОСТА ГОДИНИ.
4
4
 
9
 
! Отговори
Dora the explorer преди 9 години
Височайшата тъпотия , наречена "лятно часово време "отдавна е доказала неефективността си ! Преди 100 години може да е била ефективна , но сега времената са други и носи само негативи , особено за човешкото здраве .Но пък е добре дошла за силните на деня , защото те не искат здраво население - чичко Ран и чичко Ът отдавна са го подсказали !Затова - не очаквайте да бъде отменена .
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички са недоспали! Изобщо кой и...т продължава да сменя времето?! ОК, едно време е имало смисъл, сега води само до проблеми! Отменете я тая простотия най-накрая!!!
2
5
 
0
 
! Отговори
az преди 9 години
otkachena rabota.Shto za statiq, edva li tochno ot edno chasovata razlika shte poluchish infarkt
1
1
 
29
 
! Отговори
ноби преди 9 години
крайно време е тая простотия да се премахне. Значи светлата част от деня да е за работодателите а свободното време да се палят лампи, вкъщи. И кой пести и кой е прецакан ? Да не говорим за косвените вреди , като инфаркти , катастрофи и т.н.